Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Coaliția pro-Uniunea Europeană a lui Tusk a preluat puterea săptămâna trecută de la partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), despre care criticii spun că a afectat independența justiției, a deteriorat relațiile cu Uniunea Europeană și a transformat mass-media de stat într-o piață de desfacere pentru propagandă în timpul celor opt ani de mandat.
Planurile de schimbare ale lui Tusk, însă, se confruntă de la început cu o luptă din partea fostului partid de guvernământ.
Concedierile de la televiziunea de stat (TVP), de la radio și de la agenția de știri PAP au avut loc miercuri, după ce noul parlament a adoptat marți o rezoluție pentru restabilirea imparțialității mass-mediei publice.
Rezoluția a cerut "tuturor autorităților statului să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituțională în ceea ce privește accesul cetățenilor la informații fiabile și funcționarea mass-media publice".
Miercuri, PiS a atacat dur concedierile. Poliția a fost chemată în momentul în care unii politicieni PiS au apărut la sediul televiziunii de stat TVP și la alte birouri ale mass-media de stat. Protestatarii s-au adunat în cursul serii în fața sediilor TVP din capitala Poloniei și din orașe mai mici.
Canalul de știri de stat de 24 de ore TVP Info, un critic puternic al lui Tusk, care a încercat să îl prezinte ca fiind necinstit și sub influența Germaniei și a Rusiei, și-a încetat emisia.
"Sfârșitul TVPiS", a declarat Platforma Civică - cel mai mare partid din noul guvern - pe platforma de socializare X după ce TVP Info a încetat să mai emită.
Guvernul a promis să creeze posturi care să aibă o abordare mai echilibrată a serviciului public de radiodifuziune.
Miercuri, televiziunea publică nu a difuzat principalul buletin de știri de seară. În schimb, a apărut un jurnalist revenit la TVP care a promis că începând de joi va prezenta "fotografii, nu tablouri".
Susținătorii TVP Info spun că închiderea TVP ar dăuna pluralismului prin eliminarea unei voci conservatoare. Postul de televiziune a sprijinit linia dură a PiS în dezbaterile privind migrația în UE.
Predecesorul lui Tusk, Mateusz Morawiecki, a calificat concedierile conducerii ca fiind o preluare și ilegale.
Sediul Televiziunii Naționale poloneze din Varșovia
Politicienii PiS au apărut deja marți seară la TVP pentru a "apăra democrația", după cum le-a spus liderul lor Jaroslaw Kaczynski reporterilor de afară, potrivit imaginilor din mass-media.
"Este clar că politicienii PiS nu apără libertatea presei, ei apără libertatea pentru propria lor propagandă", a declarat Milosz Motyka, din partea partidului de coaliție PSL, la Polsat News.
Se cere răbdare
Poliția a fost chemată miercuri pentru a menține ordinea în timp ce politicienii PiS ocupau TVP și alte clădiri ale mass-media de stat.
"Pentru noi, nu contează de la cine vine raportul, indiferent dacă sunt (parlamentari) PiS sau de la un alt partid", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Sylwester Marczak, într-o conferință de presă.
Șeful Consiliului Național al Audiovizualului - Maciej Swirski, susținut de PiS - a declarat, de asemenea, că demiterea autorităților media publice a încălcat legea, iar Maciej Swirski, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, susținut de PiS, a declarat că acest lucru "amintește de cele mai rele vremuri ale legii marțiale", referindu-se la evenimentele din timpul perioadei comuniste din Polonia.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut guvernului să respecte legea, adăugând că "un obiectiv politic nu poate constitui o scuză pentru încălcarea principiilor constituționale și a legii".
Parlamentarul PiS și fost ministru adjunct al justiției, Marcin Romanowski, a declarat că a depus un raport la procuratură, suspectându-l pe ministrul culturii și pe asociații săi că au comis o infracțiune.
Ministrul Culturii, Bartlomiej Sienkiewicz, a declarat că protestele PiS nu vor schimba demisiile.
"Aveți puțină răbdare", le-a spus el parlamentarilor atunci când a fost întrebat despre acțiunile PiS în parlament, potrivit site-ului de știri Wyborcza.pl.
Reporteri Fără Frontiere (RSF) a cerut guvernului să adopte un proiect de lege cuprinzător privind independența presei publice și diminuarea influenței politice în supravegherea, finanțarea și numirea conducerii acestora, după o dezbatere publică la care să participe experți și societatea civilă.
"Mass-media publică nu aparține nici PiS, nici altui partid. Din același motiv, mass-media publice au nevoie de o reformă ambițioasă și consultată pe scară largă, care să meargă dincolo de o revizuire a personalului", a declarat Pavol Szalai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...