Nu aţi fost acasă când a venit pensia? Aflaţi până la ce dată o mai puteţi ridica de la poştă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt dese situaţiile în care, din diferite motive, pensionarii nu sunt acasă atunci când vine poştaşul cu pensia.

În aceste situaţii, seniorii au posibilitatea de a merge la oficiul poştal pentru a o ridica de acolo, însă banii nu stau acolo decât o perioadă limitată de timp. 

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs, informează Casa Naţională de Pensii Publice.

 

Din aceeaşi categorie: Vouchere alimente. Aveţi pensia sub 1.700 lei dar nu aţi primit cardul? Iată care este explicaţia

 

Sunt foarte multe cazuri în care persoane care au pensia mai mică de 1.700 de lei, atât cât este limita pentru a intra în programul "Sprijin pentru România", nu au primit cardurile pentru alimente care sunt alimentate cu câte 250 de lei o dată la două luni. 

Autorităţile vin cu explicaţii pentru aceste situaţii. Concret, legea spune că beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde următoarele categorii de persoane:

  1. pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  2. persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  3. familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  4. familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  5. familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  6. persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

 

Cu toate acestea, nu toate persoanele care au pensia sub 1.700 de lei (pentru vocherele sociale acordate în 2023) se încadrează.

Iată ce explică cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE):

Sunt eligibili pentru tichete sociale pentru Produse Alimentare și Mese Calde toți pensionarii și care au pensie mai mică sau egala cu suma de 1.700 lei și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu suma de 1.700 lei?


"Nu neapărat! Persoanele care îndeplinesc condițiile arătate mai sus dar obțin și alte venituri nu sunt eligibile și nu vor putea să beneficieze de tichete sociale pentru produse alimentare si mese calde daca veniturile cumulate depășesc suma de 1.700 lei (pensii și/ sau alte drepturi și/sau indemnizații plus venituri și orice venituri din categoria celor menționate în actele normative menționate mai înainte)", este răspunsul oferit de către MIPE.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel