O decizie a SUA va zgudui piața energetică mondială pe termen lung

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gaz / sursa foto: Freepik.com / fanjianhua
Gaz / sursa foto: Freepik.com / fanjianhua
Deși există rezerve suficiente de gaze pe care Europa le-a adunat pentru a crește independeța față de resursele din Rusia, din cauza unei decizii ale administrației Biden, în viitor, securitatea energetică europeană ar putea fi pereclitată.

Totuși, Europa va avea suficiente rezerve de gaze naturale pentru următorii peste 10 ani, în ciuda deciziei administrației SUA asupra exporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) către blocul comunitar, au declarat oficiali și analiști europeni din domeniul energiei, respingând avertismentele industriei.

Companiile de gaze - și grupurile de lobby care au aflat de această măsură înainte de decizie și care s-au opus fără succes - au avertizat că aceasta ar compromite securitatea energetică globală și eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Statele Unite au devenit cel mai mare exportator de GNL către Europa, în condițiile în care țările UE s-au grăbit să înlocuiască combustibilul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina în 2022. Peste 60% din exporturile de GNL din SUA au mers către Europa în ultimii doi ani.

Președintele SUA, Joe Biden, a suspendat săptămâna trecută aprobările pentru cererile de export din noile proiecte de GNL, pentru a analiza impactul schimbărilor climatice și impactul economic al acestor proiecte.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că decizia SUA "nu va avea niciun impact pe termen scurt sau mediu" asupra securității aprovizionării cu gaze a UE.

Europa a supraviețuit două ierni fără gazul rusesc prin gazoducte, ajutată de scăderea cererii de încălzire din cauza temperaturilor ridicate.

Chiar și în condițiile în care noile proiecte au fost suspendate, SUA sunt pregătite să își extindă capacitatea de GNL.

"Există o serie de proiecte americane care sunt deja în construcție sau care au deja aprobare", a declarat Jacob Mandel, asociat senior la Aurora Energy Research.

Capacitatea de GNL din SUA aproape că se va dubla, ajungând la aproximativ 24,5 miliarde de picioare cubice pe zi (bcfd) până la sfârșitul anului 2028, dacă toate proiectele aprobate vor fi construite.

Pe termen mai lung, consumul de gaze al Uniunii Europene este de așteptat să scadă pe măsură ce blocul comunitar se îndepărtează de combustibilii fosili pentru a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice, astfel încât regiunea ar putea să nu aibă nevoie de GNL suplimentar din SUA.

Uniunea Internațională a Gazului, care are peste 150 de membri, a declarat că decizia SUA "este extrem de îngrijorătoare și va dăuna securității energetice globale și reducerii emisiilor".

Grupul industrial american LNG Allies a îndemnat Washingtonul să permită pieței să decidă ce proiecte noi de GNL ar trebui construite.

"Majoritatea perspectivelor energetice se așteaptă ca creșterea globală a cererii de GNL să continue până în anii 2030. Dacă oferta din SUA nu crește pentru a satisface această cerere, țările care au nevoie de gaze naturale se vor întoarce la Rusia? Sau la cărbune?", se arată într-un memorandum al LNG Allies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel