O economie găunoasă! Adrian Negrescu: Programele de guvernare, niște culegeri de bune intenții

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă / Foto: Arhiva DCBusiness
Oameni pe stradă / Foto: Arhiva DCBusiness
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani despre banii aruncați pe fereastră de foștii guvernanți, de măsurile nocive adoptate, dar și despre ce ar trebui să facă, în primul și primul rând, viitorul guvern. El a recunoscut, de asemenea, că a ajuns în faza în care își dorește ca politicienii să nu facă nimic, să lase doar economia să se adapteze. 

Care este cea mai mare problemă a României? Inflația, a răspuns analistul financiar Adrian Negrescu. Explicând cauzele care au condus la această situație, interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu a vorbit despre energie, ”unde am susținut artificial niște prețuri care nu au absolut nici o legătură cu economia reală” și care, nu se justifică nici din perspectiva resurselor de care dispunem.

S-a eșuat lamentabil

Pe de altă parte, a continuat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”, ”nu am făcut nimic pentru a sprijini antreprenorii locali, pentru a oferi o alternativă la importurile tot mai mari. Am eșuat cu toate acele plafonări, cu toate acele măsuri” care sunt paralele cu economia reală, a subliniat Adrian Negrescu, subliniind că, de fapt, toate împrumuturile făcute de autorități în ultimii ani s-au făcut cam degeaba. 

Trăim un paradox economic

”Noi trăim un paradox economic în momentul de față. Am împrumutat 47 de miliarde de euro, am adus vreo 10 miliarde din fonduri europene, avem un deficit bugetar de aproape 25 de miliarde de euro și cu toate acestea economia stagnează. Toți banii aceștia mulți care au intrat în economia românească nu au făcut decât să astupe găurile, nicidecum să contribuie la creșterea pe care o speram cu toții. Este un paradox care arată cât de găunoasă este economia noastră și cât de nocive au fost măsurile luate de la începutul anului. De exemplu creșterea taxelor la microîntreprinderi de trei ori, toate creșterile de TVA, de accize, introducerea taxei pe cifra de afaceri. După care am avut creșteri de accize la carburanți, iar dincolo de aceste lucruri a fost inflația, pe care nu am știut să o combatem”, a enumerat Adrian Negrescu. 

Iar concluzia este una singură: s-a eșuat lamentabil în încercarea de a menține economia măcar pe linia de plutire. Analistul financiar se teme că nici în viitor nu se va reuși acest lucru, având în vedere că, în 2025, ne mai așteaptă un val de inflație. 

Probleme demne de Cartea recordurilor

Adrian Negrescu este de părere că, deși au fost majorate pensiile și salariul minim, măsuri care, privind după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur, nu au contat, practic, oamenii au învățat lecția. ”A înțeles că prin inflație mare parte din aceste creșteri de pensii și salarii s-au diluat din punctul de vedere al puterii de cumpărare. Să nu uităm că, pe zona pensiilor, există niște probleme demne de Cartea recordurilor negative. În momentul de față, avem peste 100.000 de dosare de pensie care nu au fost încă recalculate”, a precizat analistul. 

Nu avem nimic concret

Rugat să comenteze programele economice pe care partidele politice le-au prezentat în campania pentru alegerile parlamentare de duminică, Adrian Negrescu a apreciat că toate aceste documente sunt, mai degrabă ”niște culegeri de bune intenții”. Explicând de ce, el a arătat că ”nu sunt însoțite de studii de impact, nu sunt însoțite de niște termene pentru implementarea măsurilor propuse în aceste programe de guvernare. Nu ni se spune, de exemplu, ce se va întâmpla de-a lungul următorilor patru ani de guvernare, cum vor aplica măsurile pe care și le propun, în așa fel încât să avem și noi o predictibilitate legate de creșterea salariilor, spre exemplu, de reducerea taxelor și de sprijinirea antreprenorilor. Nu aveam nimic concret. Sunt doar niște lucruri frumos trecute acolo, de salutat unele dintre ele, dar, din păcate sunt numai lozinci și nu chestii concrete care țin de realitatea economică”, a spus analistul. 

Politicienii să nu facă nimic 

El a recunoscut că, personal, a ajuns în faza în care speră ca ”politicienii să nu mai facă nimic și să lase economia să se adapteze, să supraviețuiască, pentru că realitatea economică arată că, în ultimii doi ani de zile, am avut peste șase sute de modificări ale Codului fiscal. Am bulversat mediul economic cu tot felul de decizii, luate, în marea lor majoritate, fără nici un fel de fundament economic, altul decât de a susține încasările la bugetul de stat”, a punctat Adrian Negrescu. 

Să închidem robinetul cheltuielilor nemăsurate 

Iar printre primele măsuri pe care noul guvern ar trebui să le ia ar fi, în opinia analistului financiar, ”o radiografie a cheltuielilor statului, pentru că acestea au crescut cu aproape 30% în 2024. Să vedem exact unde se duc banii statului, pentru că am senzația că aruncăm cu banii pe fereastră acolo este primul loc în care trebuie să stopăm, să închidem robinetul acestor cheltuieli nemăsurate, fără nici un fundament economic”, a spus Adrian Negrescu. Iar o a doua măsură ar fi să arunce un ochi la ANAF, să vadă ”ce se întâmplă acolo de nu putem să adunăm taxe și impozite”. 

Aflați mai multe despre ce se va întâmpla în România, ascultând tot interviul.  

 

Youtube video image

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO

pixel