Nouă modificare la modificare... pentru compensarea energiei electrice a consumatorului final
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Contoare electrice
Contoare electrice
La Senat se dezbate la Comisia de specialitate o nouă propunere de modificare a Ordonanței de Urgență care reglementează compensarea prețului energiei electrice pentru consumatorul final.

În expunerea de motive se spune că ”prin Legea nr. 357 din 13 decembrie 2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei s-a introdus următoarea prevedere: "(10) în cazul clientilor casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedință ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedintă, căt şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum." 

Inițiatorii mai explică în documentul citat că această prevedere a generat deja o serie probleme de implementare, atât pentru fumizori, cât şi pentru consumatorii casnici. Mai mult decât atât, alin.(10) a generat tensiuni birocratice suplimentare şi incertitudini determinate de necesitatea completării unor formulare şi declaraţii, pentru a putea beneficia de tarifele prevăzute alin. (1) lit.a) şi b), respectiv de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 şi 300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. 

Inițiatorii mai spun în expunerea de motive că modificarea alin. (10) propusă este necesară, pentru evitarea riscului ca persoanele care se încadrează în prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) și b) să nu beneficieze de plafonările prevăzute de lege și urmărite de legiuitor.

Toate modificările și neclaritățile de până acum ale ordonanție date de Guvern au pus în încurcătură furnizorii de energie electrică, unii dintre aceștia având întârziei de luni de zile la emiterea facturilor pentru clienții finali.

Hidroelectrica a început să emită facturile pentru clienții casnici

Compania energetică SPEEH Hidroelectrica a început să emită facturile pentru consumatorii casnici.

Hidroelectrica a început de marți, 28 februarie, să emită facturile pentru clienții casnici.

Factura cuprinde de fapt două facturi, respectiv factura curentă și factura din luna iulie 2022.

Cum se poate plăti factura de energie electrică primită de la Hidroelectrica?

1. În aplicația ONLINE a băncii, prin intermediul unui ȘABLON, în care trebuie să completați datele de identificare a plății, menționate în factură

2. La Automatele de plată, așa cum sunt detaliate mai jos

3. Prin scanarea Codului de Bare, la partenerii care au această facilitate

4. Prin DIRECT DEBIT

Mandatul de Direct Debit se poate încheia, fie prin aplicația ONLINE a băncii respective, fie în baza completării și depunerii Mandatului de DIRECT DEBIT la banca al cărui client sunteți și este intrabancar. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel