O primă companie a reușit să ia un împrumut prin programul IMM Invest

Autor: Matei Ion
Data publicării:
O firmă a reușit să obțină un împrumut prin IMM Invest
O firmă a reușit să obțină un împrumut prin IMM Invest
Marţi a fost înregistrată prima companie care a luat un împrumut de la o bancă, după ce a depus solicitare pentru creditare în cadrul programului IMM Invest, lansat în urmă cu şapte zile, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Astăzi, la 7 zile de când a fost depusă prima cerere (pe IMM Invest, n.r.), avem o primă companie care a luat un împrumut de la o bancă şi pentru capital de lucru şi pentru investiţii. Cred că este un record pentru un astfel de sistem. Ne uităm cum va funcţiona IMM Invest şi apar discuţii dacă plafonul trebuie sau nu mărit. Vedem întâi cum funcţionează acest plafon de 15 miliarde de lei, când se epuizează şi dacă se epuizează şi apoi, dacă programul este un succes, suntem pregătiţi să extindem plafonul. Rolul programului este de a permite acelor companii, acelor IMM-uri care nu ar fi putut să aibă acces la finanţare, să aibă acces la finanţare pentru că sunt în parteneriat cu statul român", a precizat Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, în România sunt 400.000 de IMM-uri, dar sub 30.000 aveau credite la bănci, iar odată cu criza economică şi de sănătate indicatorii acestor companii s-au înrăutăţit.

"Fără un program în care statul garantează o mare parte din împrumut ar fi fost foarte greu pentru aceste companii să aibă acces la credite. Statul îşi asumă, alături de sistemul financiar bancar un risc, dar, în viitor, aceia care iau astăzi împrumuturi vor duce economia mai departe", a explicat şeful de la Finanţe.

Camera de Comerț și Industrie a României, propuneri pentru repornirea economiei naționale

Până în prezent, au fost înregistrate 37.000 de cereri pe IMM Invest, care înseamnă 494.500 de angajaţi. Cele mai multe astfel de solicitări, 26.345, au fost depuse de microîntreprinderi. Întreprinderile mici au depus 8.200 de cereri, iar cele mijlocii 2.458, arată datele prezentate de ministrul Finanţelor.

Cele mai multe cereri vin din Bucureşti - 7.200, urmat de Cluj - 2.000, Ilfov - 1.700, Constanţa - 1.600, Timiş - 1.500, Braşov - 1.400, Bihor şi Prahova - câte 1.300.

Pe sectoare de activitate, cele mai multe cereri, 2.200, provin din transporturi terestre şi transporturi prin conducte, 2.000 din construcţii de clădiri, 1.500 - restaurante şi alte activităţi de servicii şi alimentaţie, 1.100 - fabricarea băuturilor, 898 - comerţ cu amănuntul cu excepţia auto moto, 816 - activităţi ale direcţiilor centrale, birouri administrative, 729 - comerţ cu ridicata şi cu amănuntul şi 660 - activităţi juridice şi contabile.

Florin Cîţu a vorbit şi despre măsuri care vor fi luate în sprijinul companiilor mari, arătând că acestea urmează să fie discutate în cursul zilei de marţi în comitetul interministerial.

"Astăzi vor fi discutate în comitetul interministerial măsurile pe care le-am văzut aseară pentru companii mari, sper să venim cu acestea joi în şedinţa de guvern. Şi acolo vom umbla la plafon. Trebuie să avem un plafon mai mare", a precizat acesta.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest.

"Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere. Pregătim, de asemenea, câteva măsuri. După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care îşi reiau activitatea, după o perioadă scurtă de întrerupere", a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI

pixel