Obligațiunile coronavirus, armă împotriva covid-19. Ce se are în vedere
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O propunere interesantă
O propunere interesantă
Guvernele țărilor din zona euro trebuie să se gândească la lansarea unor ”obligațiuni coronavirus comune”, ca răspuns la pandemia de covid-19, pentru a preveni o nouă criză a datoriilor suverane, a declarat Carlos Costa, șeful Băncii centrale a Portugaliei.

”Incapacitatea de a colabora în astfel de situații de criză a făcut întotdeauna rău proiectului european”, a scris Costa într-un articol pentru agenția Reuters. El a subliniat că ”trebuie găsite soluții pentru a evita ca actuala criză generată de covid-19 să se tranforme într-o a doua criză a datoriei suverane”. 

În opinia șefului Băncii centrale a Portugaliei, toate statele din zona europ trebuie să acționeze împreună, indiferent de situația lor bugetară. ”Iar una dintre variante care merită analizată reprezintă posibilitatea ca ESM (Mecanismul European de Stabilitate) să emisă obligațiuni coronavirus, fondurile astfel obținute fiind direcționate spre statele membre care au nevoie de susținere financiară”, a explicat bancherul.

Citește și Christine Lagarde: Se poate provoca o contracţie cu 5% a economiei UE

Vicepreședintele Băncii centrale europene, Luis de Guindos, este de părere că Europa se va confrunta cu o recesiune din cauza epidemiei de coronavirus, chiar dacă în a doua jumătate a anului în curs economia regiunii ar trebui să demonstreze creștere. Zilele trecute, BCE a anunțat că va lansa un program extraordinar de cumpărare de obligațiuni în valoare de 750 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel