Pentru cel de-al treilea an de funcţionare a sistemului de învăţământ dual, în cadrul Şcolii Duale Meritas şi-au anunţat participarea, în calitate de parteneri, agenţi economici precum Voestalpine Railway System Romania, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" sau Ursus Breweries. Pentru anul şcolar următor au fost solicitate locuri pentru calificări în meseriile de sudor, operator la maşini cu comandă numerică, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuş construcţii metalice, mecanic auto, electrician auto, fierar betonist, montator prefabricate, operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor şi operator în industria malţului şi a berii.
"A crescut numărul agenţilor economici care acum au ales să meargă pe acest drum al parteneriatului tripartit al Primăriei Municipiului Buzău, Liceul Tehnologic 'D.Filipescu' şi fiecare agent economic pentru aceleaşi calificări pentru care am intrat în proiect, dar şi altele noi, precum operator fabricarea berii şi malţului, fierar betonist, operator în industrie polimeri, electrician auto. Aceşti operatori economici vor susţine, pentru anul şcolar 2024-2025, 148 de elevi cu facilităţile oferite din partea dumnealor, o bursă de 300 de lei, rechizite, echipament de lucru şi alte facilităţi, cu susţinerea din partea Ministerului Educaţiei şi anume bursa tehnologică, tot de 300 de lei şi aportul primăriei care se concretizează cu întreţinerea bazei materiale de la liceu, terenul multisport, reintroducerea sistemului de internat, trei mese pe zi, transport gratuit şi pregătirea corpului profesoral", a declarat directorul Liceului "D.Filipescu" din Buzău, Lucica Stănculeanu.
Potrivit administraţiei locale, sistemul de învăţământ dual va funcţiona în viitorul apropiat în paralel cu un "Consorţiu pentru învăţământ dual şi tehnic superior", aflat în procedură de licitaţie, proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
"În primul an au fost 40 de elevi, în al doilea an 74 şi iată dublăm anul acesta numărul de elevi care vor fi prinşi în acest sistem de învăţământ dual. Bineînţeles, vârful va fi acest consorţiu. Vom avea secţii de inginerie tehnică, dar şi pe chimie alimentară. Avem semnat contract de finanţare pentru un consorţiu de învăţământ dual şi superior, ceea ce va însemna nu numai muncitori de înaltă calificare, dar va însemna şi şcoală de inginerie tehnică la Buzău. Se lansează licitaţia pentru studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
La finalizarea clasei a VIII-a, absolvenţii pot opta pentru învăţământul în sistemul dual care le asigură o pregătire profesională şi tehnică, într-una dintre meseriile alese, cu sprijinul agenţilor economici parteneri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...