Oficial: Ajutor de stat pentru investiţii în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii). Cine poate beneficia de finanţare

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Energiei pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare.

Iată principalele prevederi ale documentului: 

 

Obiectivul schemei


Art. 2. — (1) Prin prezenta schemă de ajutor de stat este vizată sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) conectate la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice.

(2) Capacitatea de stocare (baterii) absoarbe anual cel puțin 75% din energia sa din instalația de producție de energie din surse regenerabile la care este conectată direct.

(3) Sprijinul financiar în cadrul prezentei scheme este acordat pentru investiții destinate capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021—2030 (PNIESC), la obiectivele Pactului verde european, precum și la angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

 

Domeniul de aplicare

 

Art. 4. — (1) Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se adresează operatorilor economici de tipul societăților (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou-înființate) și regiilor autonome legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru al Uniunii Europene (UE) a cărui naționalitate o dețin, înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) din România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat în cadrul prezentei scheme și care au depus la Ministerul Energiei cererea de finanțare în cadrul procedurii de ofertare concurențială pentru acordarea unui ajutor de stat pentru realizarea, pe teritoriul României, a unei capacități de stocare a energiei electrice, înaintea demarării lucrărilor, conform cerințelor din Ghidul solicitantului pentru Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) aferentă Fondului pentru modernizare în România, programulcheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, definit conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2022, aprobată cu completări prin Legea nr. 376/2023, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Prezenta schemă bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică numai instalațiilor noi de stocare a energiei electrice conectate la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile de energie, inclusiv centrale hidroelectrice.

(3) Furnizorul ajutorului de stat în temeiul prezentei scheme este Ministerul Energiei.

(4) Nu sunt eligibili solicitanții care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii.

 

Beneficiari eligibili

 


Art. 6. — (1) Potențialii beneficiari pot fi operatorii economici — microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari (exclusiv întreprinderi nou-înființate) și regii autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărui naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat în cadrul prezentei scheme, ale căror proiecte pentru construirea, pe teritoriul României, de noi capacități de stocare a energiei din sursele regenerabile de energie au fost selectate drept câștigătoare în baza unei proceduri de ofertare concurențială.

(2) Potențialii beneficiari pot depune proiecte numai individual.

Art. 7. — (1) O întreprindere, astfel cum este definită la art. 5 alin. (1) lit. k), poate depune unul sau mai multe proiecte, în limita sumei de 10 milioane de euro/pe întreprindere, pe proiect.

(2) O întreprindere, astfel cum este definită la art. 5 alin. (1) lit. k), poate accesa finanțare în cadrul prezentei scheme în limita sumei de maximum 10 milioane de euro pentru unul sau mai multe proiecte depuse.

Art. 8. — Cererea de finanțare în cadrul procedurii de ofertare concurențială conține cel puțin următoarele informații:

a) denumirea ofertantului și dimensiunea întreprinderii;

b) descrierea proiectului, inclusiv data începerii și a finalizării acestuia;

c) obiectivele proiectului, indicatorii și rezultatele așteptate;

d) localizarea proiectului;

e) bugetul proiectului;

f) cheltuielile proiectului (eligibile și neeligibile);

g) valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, inclusiv valoarea ajutorului de stat în euro/MWh, valoare ce va reprezenta criteriul de selecție în cadrul procedurii de ofertare concurențială.

Documentul integral poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Bursa / Foto: Freepik
Wall Street. Foto: Pexels.com
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Franța / sursa foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Casă de schimb valutar

Cursul valutar. Evoluții minore pentru euro, dolar și aur

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marți,...

Vot în Parlament
Aur / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

Mafia de la Kremlin. Putin se descotorosește de Kadîrov?

Drama personală dintre Tatiana și Vladislav Bakalciuk,...

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Bani / sursa foto: Freepik.com
Covestro / FOTO: Covestro
Industria auto / FOTO: Freepik

Piața auto franceză a căzut în depresie

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 11% luna...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Foto: pexels.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Fed
Bănci / FOTO: Freepik

Șefa BCE vrea bănci mai mari și mai puternice în Europa

Este una dintre condițiile esențiale pentru a...

Banca Națională a României

pixel