Oficial ANRE: Un mare furnizor de energie nu a mai emis facturi din luna mai pentru anumiți clienți

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce trebuie să știe românii care ajung într-o astfel de situație
Ce trebuie să știe românii care ajung într-o astfel de situație
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a vorbit despre o situație mai puțin obișnuit și a oferit românilor un sfat.

Unul dintre marii furnizori activi pe piața de energie electrică nu a mai emis facturi din luna mai pentru clienții care nu se încadrează la cele două plafoane prevăzute de Ordonanța 27, a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Plângeri și reclamații 

„Am identificat recent plângeri și reclamații pe diverse căi, inclusiv prin presă, că unul dintre marii furnizori activi pe piața de energie electrică, pentru categoria de clienți care nu se încadrează la cele două plafoane prevăzute de Ordonanța 27, adică în anul 2021 au avut un consum mediu lunar de peste 300 de kWh, pentru această categorie de clienți, acest furnizor despre care vorbim nu a mai emis facturi din luna mai”, a declarat oficialul.

„Explicația companiei este că avut dificultăți în adaptarea sistemului informatic de facturare, de emitere a facturilor, după modificările legislative care au venit din aprilie încoace, Ordonanța 27, Ordonanța 42, Legea de aprobare a Ordonanței 27, cred că e Legea 206, acum Ordonanța 119”, a continuat el.

10 acte normative 

Întrebat câte modificări de lege au fost făcute în total, Zoltan Nagy Bege a precizat: „Păi, asta, ultima, Ordonanța de 27, a fost emisă în martie și a fost modificată cu Ordonanța 42, cu Legea 206 și acum cu Ordonanța 119. Dacă vorbim de perioada 1 noiembrie 2021 – septembrie 2022, de când se aplică compensări sau plafonări, deci dacă plecăm de la Ordonanța 118 din 2021, sunt 10 acte normative care reglementează domeniul”.

„Ce pot să vă spun este că sunt și alți furnizori în piață și am constatat întârzieri în emiterea facturilor în această perioadă și la alți furnizori, dar o perioadă atât de lungă să nu fie emise facturi deloc nu se întâlnește la toți furnizorii. Unii s-au adaptat mai repede, alții mai târziu, vedem că sunt unii care nici măcar în patru-cinci luni nu reușesc să pună la punct aceste sisteme informatice”, a adăugat vicepreședintele ANRE.

Sfat pentru români

Legat de același subiect, Zoltan Nagy-Bege, a oferit, în cadrul unei conferințe organizate de România Inteligentă, un sfat celor care se confruntă cu o astfel de situație. "Sfatul nostru este ca cei care vor avea probleme financiare din acest punct de vedere să se adreseze furnizorului şi să ceară o eşalonare. În plus, fiecare client are un cont şi poate face acolo o plată în avans", a îndemnat vicepreședintele ANRE.

Citește și Factura la curent CONTESTATĂ. Ce obligații de plată există. Explicații de la ANRE

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy Bege, a oferit explicații detaliate legate sistemul de plafonare a prețurilor la energie, dar și de facturile contestate.

Într-un interviu acordat jurnalistului Cosmin Prelipceanu, de la Digi24, oficialul ANRE a spus de ce este necesar să fie trimis indexul în fiecare lună. ”Un lucru este foarte clar. Încadrarea într-o tranșă de consum care beneficiază, sau nu beneficiază de schema de plafonare se face în funcție de istoricul de consum din 2021. Sunt practic 3 categorii de consumatori casnici. Sunt cei care în 2021 au avut un consum mediu sub 100 de kW/oră pe lună, cei care au fost între 100 și 300, și, respectiv, cei care au avut peste 300. Primele două categorii beneficiază de plafonare, de 68 de bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse pentru prima categorie între 0 și 100, și 80 de bani pentru cei între 100 și 300.

Deci, practic, nu contează acum care este consumul lunar. Dacă anul trecut s-au încadrat într-una din categorii, pe toată perioada aplicării schemei, deci până la sfârșitul lunii august 2023, li se va aplica plafonul respectiv”, a spus interlocutorul postului de televiziune Digi24. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu

pixel