Olandezii au un plan de miliarde pentru marile companii mondiale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Amsterdam / FOTO: Freepik
Amsterdam / FOTO: Freepik
Guvernul olandez a dezvăluit joi un plan în valoare de 2,5 miliarde de euro. 

Fondurile alocate vor fi folosite pentru a menține pe teritoriul statului companii globale de importanță strategică, precum producătorul de echipamente ASML. Planul, elaborat în contextul temerilor privind o scădere drastică a imigrației după victoria extremei dreapta în ultimele alegeri și numit „Operațiunea Beethoven”, urmărește în principal să împiedice gigantul ASML, care produce utilaje pentru fabricarea de semiconductori, să se instaleze în străinătate pentru a atrage talente. 

Actualul guvern continuă să gestioneze treburile țării până la încheierea unui acord de coaliție după scrutinul legislativ din noiembrie trecut, în care Partidul Libertății PVV al liderului de extremă-dreapta Geert Wilders a ieșit în frunte, promițând să reducă drastic imigrația.

ASML și-a exprimat imediat îngrijorarea că, pe fondul unor astfel de măsuri, nu va mai putea folosi forța de muncă străină. „Dacă nu putem aduce oameni, îi vom aduce în altă parte. Este foarte simplu”, a declarat directorul general al grupului, Peter Wennink. „Suntem o companie globală. Vom merge acolo unde trebuie pentru a ne asigura că afacerea poate crește, că poate satisface nevoile clienților noștri”, a adăugat el. „Dacă Țările de Jos își închid porțile și nu putem primi imigranți sau studenți străini, este foarte bine, dar trebuie să accepte și consecințele”, a menționat el.

Preocuparea multinaționalelor 

În general, multinaționalele cu sediul în Țările de Jos sunt  preocupate de eliminarea planificată a scutirilor fiscale pentru talentele străine. Finanțarea anunțată va veni de la stat, dar și din regiunea din jurul Eindhoven, din estul Olandei, unde ASML își are sediul. „Este una dintre cele mai importante companii din Țările de Jos, un jucător global”, a declarat ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens. „ASML este un Messi al nostru și o astfel de stea aduce cu el o întreagă echipă”, a adăugat ea.

Fondurile anunțate vor fi folosite pentru a investi în dezvoltarea de noi talente, astfel încât regiunea să devină cât mai atractivă pentru tineri, dar și pentru îmbunătățirea sistemului de alimentare cu energie, cam deficitar în momentul de față. „Prin aceste măsuri, guvernul presupune că ASML va face mai multe investiții în Țările de Jos și își va păstra sediul social, biroul fiscal și forța de muncă în Țările de Jos”, a spus ministrul. ASML are 42.000 de angajați în întreaga lume, dintre care mai mult de jumătate au sediul în complexul său imens din Veldhoven, la sud-vest de Eindhoven, iar o proporție semnificativă dintre aceștia provine din străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel