Olandezii, chemați să nu exporte în Israel piese de schimb pentru F-35

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avionul de luptă F-35 / FOTO: Wikipedia
Avionul de luptă F-35 / FOTO: Wikipedia
Țările de Jos trebuie să stopeze exportul de piese pentru avioanele de luptă F-35 folosite de Israel, a decis luni un tribunal olandez, hotărând în favoarea organizațiilor pentru drepturile omului.

Curtea de Apel de la Haga a decis că, în războiul dintre Israel și Hamas, există riscuri ca aceste piese să fie folosite în acțiuni care încalcă dreptul internațional prin atacarea civililor.

„Israelul nu ia suficient în considerare consecințele pe care atacurile lui le au pentru populația civilă”, a spus judecătorul. „Instanța consideră că există un risc clar ca în Fâșia Gaza să fie comise încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului cu avioane de luptă israeliene F-35”, a adăugat magistratul.

„Instanța ordonă statului să înceteze exportul și tranzitul efectiv al pieselor de schimb pentru avioanele F-35 destinate  Israelului în termen de 7 zile de la comunicarea acestei hotărâri”, a spus el.

Mai mult, instanța a decis că menținerea unor bune relații cu Statele Unite și Israel nu a fost un argument bun pentru continuarea exportului pieselor. Cazul se referă la piese F-35 aparținând Statelor Unite și depozitate în Țările de Jos, de unde sunt trimise în țări partenere, inclusiv Israel, în baza acordurilor de export.

"Ochi inchisi"

Autorizația de export a acestor piese a fost acordată în 2016 pe o perioadă nedeterminată, dar, conform Curții de Apel, situația s-a schimbat radical de atunci și acest lucru nu poate fi ignorat. „Faptul că autorizația este acordată pe perioadă nedeterminată nu înseamnă că statul poate închide ochii la evenimentele ulterioare”, a decis instanța.

Instanța a anulat astfel verdictul pronunțat în primă instanță în acest caz. Tribunalul Districtual de la Haga a decis în decembrie că furnizarea documentelor este mai presus de toate o decizie politică în care judecătorii nu ar trebui să se amestece.

Un colectiv de organizații pentru drepturile omului, condus de Oxfam Novib, a intentat procesul, susținând că furnizarea acestor documente contribuie la presupusele încălcări ale dreptului internațional de către Israel în războiul său împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Autoritățile olandeze au indicat în noiembrie că nu au fost clar dacă au dreptul de a interveni în livrările, efectuate în cadrul unei operațiuni sub auspiciile Statelor Unite de a furniza piese de schimb pentru toate țările partenere în programul F-35.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel