Olandezii nu mai vor studenți străni în universitățile lor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Amsterdam
Amsterdam
Țările de Jos reprezintă o alegere pentru mulți străini, în primul rând pentru tinerii germani, dar autoritățile olandeze analizează posibilitatea de a limita numărul studenților internaționali în universitățile sale. 

Țările de Jos sunt prima destinație pentru tinerii germani care doresc să studieze în străinătate. Aproape 25.000 sunt înscriși la universitățile olandeze, atrași în principal de diplome internaționale eliberate inclusiv în limba engleză, dar și de cursurile axate pe lumea contemporană. Potrivit Der Spiegel, care citează agenția olandeză de statistică CBS, „din ce în ce mai mulți tineri străini decid să studieze în Țările de Jos: în timp ce 28% dintre studenții din primul an proveneau, în 2015, din diferitele colțuri ale lumii, acest procent a ajuns la 40% în toamna anului 2021”.

Universitățile au făcut totul pentru a atrage studenți internaționali. Unii văd în aceste eforturi o dorință de a umple deficitul de forță de muncă calificată, alții ca pe o oportunitate de a face profit, deoarece unitățile primesc ajutor de stat proporțional cu numărul studenților străini.

O nouă strategie

Cu toate acestea, această situație se poate schimba curând. Într-adevăr, notează săptămânalul german, „în ultimele luni dezbaterile s-au accelerat, în special după implicarea ministrului olandez al Educației, Robbert Dijkgraaf. Într-o scrisoare adresată, în urmă cu vreo două luni, Parlamentului, el își anunța intenția ca, pe viitor, internaționalizarea universităților să fie pusă sub un fel de control. Iar asta pentru că, a explicat el, în multe locuri „a fost atinsă capacitatea de absorbție”. ”Sunt forțat să constat că amfiteatrele sunt supraaglomerate, iar profesorii nu mai pot face față”, fără a mai vorbi despre piața imobiliară saturată.

Mai ales în vestul țării, în Amsterdam dar și în micile orașe universitare precum Utrecht, găsirea unei locuințe a devenit un adevărat coșmar pentru studenți. Spiegel a constatat chiar că pe grupul de Facebook „Kamer in Utrecht” („o cameră în Utrecht”), aproape toate anunțurile spun: „Numai olandeză”, „Fără străini”, „fără străini, scuze”. Unii studenți străini sunt nevoiți să stea în locuri de campare sau în reședințe private de studenți care sunt pe cât de scumpe, pe atât de insalubre.

Ministrul Educației intenționează să impună olandeza ca limbă de predare cel puțin la licență, cu excepția cazului în care cursul justifică acest lucru. Accesul la cursurile în limba engleză ar putea fi, de asemenea, restricționat prin teste de cunoștere. Se vorbește și despre obligarea studenților internaționali să învețe olandeza. O lege în acest sens va fi în pregătire în toamna lui 2023. Vom vedea atunci, avertizează Spiegel, „dacă visul european, pe care îl trăiesc deja tinerii în special, este în pericol”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel