Olandezii, presați de SUA să renunțe la afaceri cu China
Autor: Oana Pavelescu | 04 noi 2022, 20:29
SUA sunt nefericite din cauza olandezilor
SUA sunt nefericite din cauza olandezilor
Se așteaptă ca SUA și Olanda să organizeze luna aceasta o nouă rundă de discuții privind restricționarea accesului Chinei la tehnologiile avansate de cipuri, în timpul căreia Washingtonul va spori presiunea asupra aliatului său pentru a împiedica ASML Holding NV să aprovizioneze națiunea asiatică.

Tarun Chhabra, înalt oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA, și subsecretarul pentru comerț pentru industrie și securitate, Alan Estevez, urmează să călătorească în Olanda pentru discuții, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri, care au cerut să nu fie numite, deoarece nu sunt autorizate să vorbească despre viitoarea întâlnire.

Părțile vor discuta despre extinderea controalelor la export, deoarece SUA a făcut presiuni asupra guvernului olandez pentru a opri vânzările de către ASML, cu sediul în Veldhoven, a unei game mai largi de mașini avansate de producție de cipuri către China, potrivit persoanelor respective, deși acestea nu se așteaptă ca din noile discuții să rezulte un acord. Călătoria face parte din consultările bilaterale în curs de desfășurare, iar cele două părți vor discuta, de asemenea, și despre alte aspecte ale parteneriatului tehnologic dintre SUA și Olanda, potrivit uneia dintre persoane. 

Consiliul Național de Securitate al SUA, Departamentul de Comerț al SUA și Ministerul olandez pentru Comerț Exterior și Cooperare pentru Dezvoltare au refuzat să comenteze. Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat că SUA a politizat problemele tehnologice, economice și comerciale, iar intenția sa din spatele eforturilor de "blocare tehnologică și de decuplare" este evidentă. China face apel la părțile relevante să ia decizii independente pe baza intereselor lor pe termen lung și a principiilor pieței echitabile, a declarat vineri ministerul într-o declarație.

ASML nu distribuie deja sistemele sale de litografie cu ultraviolete extreme de ultimă generație în China, dar Washingtonul a făcut presiuni pentru ca această interdicție să se extindă și la tehnologii mai mature.

Această evoluție evidențiază campania continuă a administrației Biden de a convinge aliații să se alinieze la politica sa de control al exporturilor și să țină cele mai recente tehnologii de cipuri departe de armata chineză. ASML este un pivot al industriei globale a cipurilor, în valoare de 550 de miliarde de dolari, un producător de mașini unice, fără de care cele mai avansate semiconductoare nu pot fi fabricate, iar Washingtonul are nevoie de această companie pentru a exercita o presiune maximă asupra Chinei.

Piața mondială a echipamentelor pentru cipuri este dominată de trei furnizori americani - Applied Materials Inc., Lam Research Corp. și KLA Corp. alături de ASML și de compania japoneză Tokyo Electron Ltd. 

Toți sunt supuși unui șir de reglementări care limitează ceea ce pot vinde clienților chinezi, deși firmele non-americane au mai multă libertate de acțiune în ceea ce privește afacerile cu China decât colegii lor din SUA. Acest decalaj a crescut după ce, la 7 octombrie, Washingtonul a introdus noi reguli care restricționează și mai mult capacitatea furnizorilor americani de echipamente de a face afaceri în această țară.

ASML nu a reușit să obțină aprobarea guvernului olandez pentru a-și vinde cele mai avansate mașini EUV în China, dar până în prezent poate continua să vândă celelalte produse clienților chinezi și consideră că noile controale la export din SUA au un impact mai mic decât cele ale colegilor săi americani.

Oficialii americani au declarat că ultima lor rundă de restricții comerciale își va pierde din eficiență în timp dacă aliații nu se alătură campaniei. De asemenea, aceștia au făcut presiuni pentru ca ASML să oprească vânzarea în China a mașinilor de litografie prin imersie, al doilea cel mai avansat produs al său după EUV, a raportat Bloomberg News la începutul acestui an.

Estevez de la Comerț a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la un acord cu aliații globali pentru a limita livrările de echipamente de producție de cipuri către China pe termen scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Crossuri externe