Oleg Deripaska avertizează: ”Nimeni nu înțelege riscul nuclear în Ucraina”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un interviu cuminte, poate prea cuminte acordat de oligarh
Un interviu cuminte, poate prea cuminte acordat de oligarh
Oligarhul rus Oleg Deripaska a acordat un interviu cotidianului economic francez Les Echos, unde a vorbit despre impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei rusești. Omul de afaceri spune că restricțiile au "termen de valabilitate”, dar în doi ani și jumătate Moscova va găsi modalități de a lucra cu principalii săi parteneri.

Încă din primele zile ale invaziei în Ucraina, Oleg Deripaska, magnatul rus al aluminiului, s-a numărat printre bogații ruși care au criticat decizia Moscovei, au cerut demararea de negocieri "cât mai curând posibil", apreciind că acest război nu aduce nimic bun. Patru luni mai târziu, el a acordat acest interviu.

Les Echos: Care este principalul risc al conflictului?

Oleg Deripaska: De ambele părți, nimeni nu ia în considerare gradul de risc al unei catastrofe nucleare. Nu putem exclude posibilitatea unui accident la una dintre centralele electrice ucrainene aflate în funcțiune. La Cernobîl, siguranța este mai mult sau mai puțin garantată. Dar există și alte centrale în regiunile vestice și sudice ale Ucrainei, cu reactoare mai puternice decât cele de la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) face tot ce poate, dar ar fi neputincioasă în cazul unui accident. De exemplu, ce se va întâmpla dacă va avea loc o pană de curent precum cea de la Fukushima? Ar fi nevoie de oameni, de echipamente și de competențe speciale - și toate acestea ar fi imposibil de furnizat rapid într-o zonă de conflict.

Am sugerat oprirea reactoarelor, dar ar fi nevoie de optsprezece luni pentru a le răci. Astfel, în mod paradoxal, este mai sigur să le menținem în funcțiune, chiar dacă un accident datorat unei confruntări militare nu poate fi exclus. În Ucraina, Rusia și Europa trebuie să trăim cu acest risc nuclear.

Les Echos: Sancțiunile occidentale lovesc puternic economia rusă sau, așa cum ne asigură autoritățile, îi vor permite acesteia să-și consolideze "suveranitatea", să se modernizeze și să se dezvolte?

Oleg Deripaska: Sancțiunile ne afectează cu siguranță. Va fi o recesiune în Rusia - și s-ar putea să fie deja o recesiune. La început mă așteptam ca PIB-ul nostru să scadă cu 25%. Dar, în acest moment, se pare că scăderea nu va fi mai mare de 15%. Istoria arată că sancțiunile au un efect devastator imediat. Dar, în același timp, ele au o anumită durată - aproximativ doi ani. Cred că, în următorii doi ani și jumătate, economia rusă va găsi modalități de a lucra cu toți partenerii săi majori, iar în zece ani exporturile rusești vor fi bine diversificate. Cu toate acestea, este important să se îmbunătățească în mod semnificativ eficiența economiei pentru a corespunde noii realități. Acest lucru înseamnă reorientarea acestuia dinspre sectorul public către mediul de afaceri privat.

Les Echos: Personal, ce ați pierdut din cauza sancțiunilor?

Oleg Deripaska: Foarte mult. Și, în același timp, aproape nimic. Nimeni nu-mi poate lua cei treizeci de ani de experiență în afaceri. Cu abilitățile mele, încă mai pot lucra. Bineînțeles, nu în toată lumea, așa cum făceam înainte. Dar eu vreau să acționez și să creez, nu să acumulez. Cei care au impus sancțiuni împotriva mea nu au putut găsi multe bunuri pe care să le confiște în străinătate. Pentru că 90% din investițiile mele au fost făcute în Rusia, iar cele 10% în străinătate au fost legate în principal de activitățile din țară.

Un interviu care pe mulți i-a dezamăgit, cu siguranță. Nu trebuie uitat că, în urmă cu trei luni, când încă nimeni nu-și imagina cât va dura nebunia militară a lui Vladimir Putin, s-au găsit suficienți analiști și experți care să afirme că Deripaska, prin vehemența lui inițială, ar putea prelua inițiativa unor schimbări în Rusia. El împreună cu alții. Dar nu, interviul din Les Echos este atât de cuminte, încât singura concluzie care poate fi trasă este că, probabil, mediul de afaceri rus a înțeles că, indiferent de cum va acționa, el nu va mai fi primit cu brațele deschise în Occident. În orice caz, nu întreprinzătorii care și-au construit averile sub mandatul lui Putin. Poate vor avea mai mult succes cei care, aflați acum la începutul carierei lor, nu au intrat în contact cu regimul de la Kremlin. Prin urmare, Deripaska și cei din generația lui preferă să aștepte și să se reorienteze, ulterior, spre țările care nu îi privesc cu ostilitate. Prin urmare, este greu de imaginat că, în viitorul imediat, oligarhii ruși, în special cei care figurează pe listele de sancțiuni ale Occidentului, sunt interesați să pună de o revoltă, de o revoluție. 

Citește și Oligarhul Oleg Deripaska: Pentru Rusia, cale de întoarcere NU mai există

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel