Oman vrea un "oraș inteligent" pentru 100.000 de locuitori VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oman
Oman
Un "oraș inteligent" ar urma să fie construit până în 2045 în apropierea capitalei Omanului. Un proiect ambițios, ce-și propune, înainte de toate, introducerea în practică a unor instrumente tehnolgice de infrastructură. 

Sultanatul Oman, o țară din sud-vestul Asiei, cu o poziție strategică importantă la gura Golfului Persicun și care numără aproape cinci milioane de locuitori, și-a propus obiective înalte. Recent, autoritățile țării au dezvăluit planurile pentru noul "oraș inteligent" pe care dorește să îl construiască.

Denumit Sultan Haitham, acesta va putea găzdui 100.000 de persoane și se va întinde pe o suprafață de 14,8 km2 în apropiere de capitala Muscat. Potrivit CNN, care a avut acces la planuri de la firma americană de arhitectură Skidmore, Owings & Merrill (SOM), cunoscută pentru proiectarea turnului Burj Khalifa din Dubai, orașul va include 20.000 de locuințe, o universitate, școli, centre de sănătate și moschei.

Mai puțin petrol

Prin "oraș inteligent" se are în vedere folosirea tutoror instrumententelor digitale potrivite pentru a permite orașului să ofere servicii publice mai eficiente, să gestioneze traficul sau să monitorizeze mediul (calitatea aerului sau gestionarea apei), potrivit CNN. Vor fi instalați senzori, vor fi montate camere și dispozitive conectate pentru a colecta și utiliza date de la locuitorii din zonă.

Prin acest oraș, țara vrea să reducă substanțial consumul de petrol, în favoarea energiilor regenerabile, de exemplu prin utilizarea energiei solare, reciclarea apelor reziduale, vehicule electrice și instalarea de centrale de transformare a deșeurilor în energie.

Cum rezolvăm problema caniculei

Potrivit firmei de arhitecți americani, orașul va fi, de asemenea, proiectat pentru a face față căldurii extreme, mai ales aici, unde temperaturile ajungând în mod regulat la 45°C. Potrivit postului de televiziune american, planurile orașului includ umbrirea trotuarelor cu străzi semi-acoperite și orientarea drumurilor pentru a maximiza umbra clădirilor și a încuraja ventilația naturală.

Lucrările ar trebui să înceapă anul viitor și să se desfășoare până în 2045. Se va începe cu centrul orașului, cu o suprafață de 5 km pătrați, înainte de a dezvolta treptat celelalte 19 cartiere planificate. Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urbane, care vede acest oraș inteligent ca pe o "expansiune urbană" a capitalei, ar trebui să fie legat de Muscat printr-o rețea de transport public.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are...

CCIR - Protocol de colaborare cu Ministerul Educației

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...


pixel