Omenirea în căutarea altor lumi. Investiții enorme de bani și de creativitate
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Omenirea în căutarea altor lumi. Investiții enorme de bani și de creativitate / FOTO: Pixabay
Omenirea în căutarea altor lumi. Investiții enorme de bani și de creativitate / FOTO: Pixabay
În căutarea unor forme avansate de viață extraterestre niciun efort tehnologic nu este prea mult. Proiecte ca SETI sau METI înseamnă investiții enorme de bani și de creativitate în speranța contactării unei alte civilizații din Univers. Însă este oare înțelept să facem acest lucru? Unii oameni de știință cred că nu.

De peste 70 de ani astronomii scanează cerul în căutarea semnalelor radio sau optice de la alte civilizații într-un efort denumit pe scurt SETI. Majoritatea oamenilor de știință sunt încrezători că există viață în multe dintre cele 300 de milioane de lumi potențiale locuibile din Calea Lactee.

Mai mult cred că există o șansă decentă ca unele forme de viață să fi dezvoltat inteligență și tehnologie. Până acum însă n-au fost detectate semnale de la o altă civilizație. Un mister pe care savanții îl numesc Marea Tăcere scrie un articol recent din publicația The Conversation.

În timp ce SETI a intrat deja în conștiința populară sau mesageria destinată inteligenței extraterestre este mai puțin cunoscută. În lunile următoare două echipe de astronomi vor trimite mesaje în spațiu în încercarea de a comunica cu măcar un extraterestru inteligent. Aceste eforturi seamănă cu cele ale unui om rătăcit prin pădure care construiește un foc mare sperând că va fi zărit.

Germania va cumpăra gaz natural lichefiat din SUA

Însă unii specialiști se întreabă dacă este sau nu înțelept să facem asta. Primele încercări de a contacta viața extraterestră au semănat cu proverbiale mesaje într-o sticlă.

În 1972 NASA a lansat către Jupiter nava spațială Pioneer 10 ce avea la bord o placă cu un desen cu un bărbat și o femeie și simboluri care indicau locul de proveniență al rachetei.

În 1977 NASA a continuat cu celebrul disc aurit pe care l a trimis cu Voyager 1.

Aceste nave spațiale precum și gemenii lor pionieri 11 și voiajor 2 se află acum departe în spațiu. Însă în imensitate șansele ca acestea să fie găsite sunt minuscule. Radiația electromagnetică este în schimb mult mai eficientă.

În 1974 astronomii au transmis primul mesaj radio de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico. 

Pe lângă aceste încercări intenționate de a contacta extratereștrii semnalele captive de la emisiunile de televiziune și de radio se scurg în spațiu de aproape un secol. Această bulă în continuă expansiune de programe pământești au ajuns deja la multe stele dar există o mare diferență între o explozie concentrată de unde radio de la un telescop uriaș și o scurgere difuză care se estompează sub zumzetul de radiații rămase de la Big Bang imediat după ce părăsește sistemul solar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel