OMICRON a aruncat lumea cu 2 ani în urmă. Ce va fi mai departe
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Lucrurile vor deveni mai clare în următoarele săptămâni
Lucrurile vor deveni mai clare în următoarele săptămâni
Vestea despre apariția noii variante de coronavirus, OMICRON, încă misterioasă, dar considerată mai parșivă decât predecesoara ei, Delta, și cu mult mai imprevizibilă decât toate versiunile anterioare ale virusului SARS-CoV-2 a provocat haos pe piețele globale. Bursele s-au prăbușit, prețul materiilor prime a luat-o la vale și, din nou, s-au făcut auzite avertismente despre o nouă criză mondială, despre dezastru, catastrofă și așa mai departe.

Este adevărat că, deocamdată, starea de spirit de pe piețele de capital rămâne destul de afectată, dar tendința descendentă s-a mai calmat: tensiune există, dar ponderată, deși încordată. Jucătorii din piața așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile, care vor fi concluziile oamenilor de știință legate de efectele acestui OMICRON, care vor fi deciziile politicienilor. 

"Veștile din ultimele două zile au schimbat dramatic imaginea lumii: apariția și răspândirea rapidă a noii variante Omicron a dus efectiv lumea înapoi cu doi ani, la începutul pandemiei. În aceste condiții, investitorii au început să scape de activele riscante, iar deteriorarea rapidă a perspectivelor de redresare a economiei mondiale a dus la o scădere bruscă a prețurilor materiilor prime", au explicat analiștii companiei de consultanță MicroAdviser. 

Ceea ce se va întâmpla în continuare va depinde probabil de ceea ce oamenii de știință vor afla despre noua tulpină COVID-19 - cât de rezistentă este la vaccinuri și cât de infecțioasă este comparativ cu "delta". În orice caz, Organizația Mondială a Sănătății consideră că Omicronul este  "îngrijorător" și anunță că, în următoarele săptămâni ”vom știi mai multe”. Până atunci, observăm, încercând, totuși, să nu intrăm în panică. 

Experții au creionat două scenarii de bază pentru piețele financiare: dacă temerile actuale se dovedesc justificate și dacă nu este decât ”o alarmă falsă”, trasă însă nu din reavoință, ci din simpla dorință de a evita alt dezastru, de a preveni repetarea situației din prima jumătate a anului 2020, când economia lumii s-a oprit, practic. 

Scenariu negativ - noua tulpină este mai periculoasă decât delta

Dacă tulpina se răspândește rapid și duce la un număr mare de pacienți grav bolnavi și la o rată mare de mortalitate, este posibil ca multe țări să decidă lockdown cu tot ce înseamnă azi, vezi tabloul de anul trecut. "Totuși, având în vedere experiența deja acumulată de jucătorii vor menține pe linie de plutire piețele, dar interesul pentru acțiunile companiilor farmaceutice va slăbi”, au apreciat analiștii.

Citește și  Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii

Citește și Expert: "Posibilitatea unui blackout, mai mare decât în anii precedenți"

Experții de la Freedom Finance apreciază că acțiunile și valutele piețelor emergente vor fi cele mai vulnerabile, deoarece opțiunile lor de stimulare fiscală și monetară sunt mai limitate în cazul unei pandemii.

În același timp, este posibil ca țările OPEC+ să suspende decizia de creștere lunară a producției cu 400 de mii de barili pe zi în ianuarie. "Cu toate acestea, anularea creșterii cotelor de producție din ianuarie este deja parțial încorporată în cotații, astfel că nu ar exista o creștere semnificativă a prețurilor la petrol într-un astfel de caz. O reacție mai puternică poate fi așteptată dacă se decide menținerea, în decembrie, a cotelor din noiembrie”, au estimat experții. 

Scenariu pozitiv - temerile Omicron se dovedesc nefondate

Dacă actuala agitație se va dovedi nejustificată, lucrurile vor reveni mai mult sau mai puțin la punctul de unde au plecat înainte de apariția Omicron, sunt de părere specialiștii BCS Global Markets.

"Ne vom regăsi în aceeași situație în care am fost acum 2-3 săptămâni. Piețele își vor reveni, dar nu aș spune că vor continua să crească, pentru că tendința ascendentă a încetinit chiar și fără niciun "omicron". Apoi, vor intra în joc alți factori - creșterea inflației, redresarea economică, multă lichiditate ieftină".

"Închiderile economiilor europene și valul actual al pademiei vor rămâne singurele elemente de risc, deoarece revaccinarea și riscul apariției altor tulpini vor persista", au concluzionat experții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel