OMICRON i-a SURPRINS pe oamenii de știință. Descoperire de SENZAȚIE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Da, se pare că nimeni nu se aștepta la așa ceva
Da, se pare că nimeni nu se aștepta la așa ceva
Este o nouă ipoteză avansată de oamenii de știință. Potrivit cercetătorilor americani, este posibil ca tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie apărut în urma transmiterii de la om la animal, unde s-a adaptat rapid, pentru ca apoi să treacă, din nou, la om. O declarație în acest sens a fost făcută pentru Bloomberg de Sikhulile Moyo, de la Harvard School of Public Health.

"Încă încercăm să înțelegem cum s-au format atâtea mutații într-o perioadă atât de scurtă de timp. Dacă te uiți la tulpinile anterioare, 'alfa', 'beta', se observă că mutațiile s-au acumulat în timp", a declarat omul de știință, care s-a numărat printre cercetătorii care au identificat prima dată noua variantă SARS-CoV-2.

Potrivit lui Moyo, modul în care "omicronul" s-a răspândit rapid în întreaga lume este îngrijorător: se pare că își acumulează propriul model de mutație.

Pe de altă parte, este posibil ca, în timpul unei alte mutații, omicron să fi preluat o parte din materialul său genetic de la alt virus respirator, probabil cel care provoacă banala răceală, a apreciat echipa de la Nference, rezultatele studiului lor fiind publicate pe site-ul OSF Preprints.

Cercetătorii au declarat că această secvență genetică a tulpinii Omicron nu a fost găsită în niciuna dintre variantele anterioare ale virusului SARS-CoV-2, dar se regăsește adesea în genomul uman și în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună.

Coordonatorul studiului, Venky Soundarararajan, de la Universitatea din Cambridge, consideră că, prin încorporarea acestui fragment special, tulpina omicron "a devenit mai umană".

Citește și OMICRON a făcut PRĂPĂD pe piața criptomonedelor

Citește și Prințul miliardar al vaccinurilor din India deținea cheia pentru a pune capăt pandemiei

Cercetătorul sugerează că acest lucru va permite noii variante a coronavirusului să scape de atacurile sistemului imunitar. Acest lucru ar putea însemna că virusul trece mai ușor de la un organism la altul, dar boala va fi ușoară sau asimptomatică.

Oamenii de știință nu știu încă cu siguranță dacă tulpina omicron este mai infecțioasă decât celelalte variante, dacă provoacă boli mai grave sau dacă va depăși varianta delta în ceea ce privește prevalența, subliniază studiul. Ar putea dura mai multe săptămâni pentru a primi răspunsuri la aceste întrebări.

Anterior, oamenii de știință britanici, Grupul consultativ științific pentru situații de urgență (SAGE), au determinat momentul în care a avut loc pandemia de coronavirus. În opinia lor, COVID-19 va reprezenta o amenințare cel puțin până în 2026.

Noua tulpină, B.1.1.529, a fost detectată în Botswana și Africa de Sud în anii 1920. Acesta conține zeci de mutații în proteina S necesară agentului patogen pentru a infecta celulele. Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări din genomul SARS-CoV-2 indică faptul că această variantă este foarte transmisibilă și rezistentă la anticorpii protectori ai persoanelor supra-infectate și inoculate, deși este prea devreme pentru a trage concluzii definitive. Se presupune că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imuno-compromisă cu SIDA sau HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel