OMS laudă PROMISIUNEA "fenomenală" a vaccinurilor

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
sputnik v
sputnik v
Promisiunea unor vaccinuri împotriva COVID-19 este "fenomenală" şi "potenţial revoluţionară", a declarat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, joi, la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a aprobat spre utilizare un vaccin contra acestei boli, relatează Reuters.

Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Pfizer Inc împreună cu BioNTech din Germania, devenind prima ţară din lume care a făcut acest pas în cursa pentru începerea celui mai important program de vaccinare în masă din istorie.

Klaus Iohannis. Noi DETALII despre strategia de VACCINARE

Vorbind la Copenhaga, Kluge a declarat că, la început, cantităţile de vaccin vor fi foarte limitate, iar statele trebuie să decidă cine va avea prioritate, OMS amintind în acest sens un "consens din ce în ce mai mare" ca primii destinatari să fie vârstnicii, personalul sanitar şi persoanele care suferă de alte afecţiuni, aşa cum intenţionează Marea Britanie.

Noul coronavirus are încă potenţialul de a produce "daune enorme", a precizat Kluge, însă "viitorul pare mai luminos" în condiţiile în care alţi candidaţi la vaccin, inclusiv de la Moderna şi AstraZeneca, au prezentat de asemenea rezultate pozitive în cadrul studiilor.

"Cu cât avem mai mulţi candidaţi, cu atât avem mai multe şanse de succes", a declarat Kluge într-un briefing de presă.

"Vaccinurile, împreună cu alte măsuri de sănătate publică, aduc mai aproape sfârşitul unei faze acute a pandemiei şi reconstrucţia economiilor", a adăugat directorul pentru Europa al OMS.

Autoritatea care autorizează vaccinurile împotriva COVID-19 pentru Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri, drept răspuns la procedura rapidă de aprobare de către Marea Britanie a vaccinului de Pfizer şi BioNTech, că propria sa procedură, care durează mai mult, este mai adecvată şi se bazează pe mai multe dovezi. Aprobarea UE şi, separat, cea a SUA, ar putea urma în câteva zile sau săptămâni, notează Reuters.

Un oficial din cadrul OMS, întrebat cu privire la diferitele procese de reglementare, a declarat că agenţia sanitară mondială pe care o reprezintă şi EMA au solicitat Marii Britanii să împărtăşească documentele pe care le-a utilizat în procedura rapidă de aprobare pentru a ajuta la accelerarea evaluărilor celorlalte instituţii.

Această partajare a informaţiilor ar putea creşte nivelul de încredere în rândul persoanelor care vor fi vizate pentru vaccinări, a declarat Siddhartha Datta, manager de program pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare din cadrul OMS.

"Această decizie este una importantă pentru oricare dintre autorităţile naţionale de reglementare, deoarece va insufla încredere în sistem", a spus Datta. "Este extrem de important ca acest proces să fie unul robust, bazat pe dovezi, iar o decizie să fie luată şi împărtăşită într-un mod transparent", a adăugat reprezentantul OMS.

OMS a primit deja date de la Pfizer şi BioNTech asupra vaccinului, pe care le analizează, acestea putând fi un punct de reper pentru utilizarea în alte state.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare. Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va stabili categoriile care vor primi cu prioritate acest vaccin, precum rezidenţii din aziluri, personalul medical, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni clinice şi considerate extrem de vulnerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel