OMS laudă PROMISIUNEA "fenomenală" a vaccinurilor

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
sputnik v
sputnik v
Promisiunea unor vaccinuri împotriva COVID-19 este "fenomenală" şi "potenţial revoluţionară", a declarat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, joi, la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a aprobat spre utilizare un vaccin contra acestei boli, relatează Reuters.

Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Pfizer Inc împreună cu BioNTech din Germania, devenind prima ţară din lume care a făcut acest pas în cursa pentru începerea celui mai important program de vaccinare în masă din istorie.

Klaus Iohannis. Noi DETALII despre strategia de VACCINARE

Vorbind la Copenhaga, Kluge a declarat că, la început, cantităţile de vaccin vor fi foarte limitate, iar statele trebuie să decidă cine va avea prioritate, OMS amintind în acest sens un "consens din ce în ce mai mare" ca primii destinatari să fie vârstnicii, personalul sanitar şi persoanele care suferă de alte afecţiuni, aşa cum intenţionează Marea Britanie.

Noul coronavirus are încă potenţialul de a produce "daune enorme", a precizat Kluge, însă "viitorul pare mai luminos" în condiţiile în care alţi candidaţi la vaccin, inclusiv de la Moderna şi AstraZeneca, au prezentat de asemenea rezultate pozitive în cadrul studiilor.

"Cu cât avem mai mulţi candidaţi, cu atât avem mai multe şanse de succes", a declarat Kluge într-un briefing de presă.

"Vaccinurile, împreună cu alte măsuri de sănătate publică, aduc mai aproape sfârşitul unei faze acute a pandemiei şi reconstrucţia economiilor", a adăugat directorul pentru Europa al OMS.

Autoritatea care autorizează vaccinurile împotriva COVID-19 pentru Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri, drept răspuns la procedura rapidă de aprobare de către Marea Britanie a vaccinului de Pfizer şi BioNTech, că propria sa procedură, care durează mai mult, este mai adecvată şi se bazează pe mai multe dovezi. Aprobarea UE şi, separat, cea a SUA, ar putea urma în câteva zile sau săptămâni, notează Reuters.

Un oficial din cadrul OMS, întrebat cu privire la diferitele procese de reglementare, a declarat că agenţia sanitară mondială pe care o reprezintă şi EMA au solicitat Marii Britanii să împărtăşească documentele pe care le-a utilizat în procedura rapidă de aprobare pentru a ajuta la accelerarea evaluărilor celorlalte instituţii.

Această partajare a informaţiilor ar putea creşte nivelul de încredere în rândul persoanelor care vor fi vizate pentru vaccinări, a declarat Siddhartha Datta, manager de program pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare din cadrul OMS.

"Această decizie este una importantă pentru oricare dintre autorităţile naţionale de reglementare, deoarece va insufla încredere în sistem", a spus Datta. "Este extrem de important ca acest proces să fie unul robust, bazat pe dovezi, iar o decizie să fie luată şi împărtăşită într-un mod transparent", a adăugat reprezentantul OMS.

OMS a primit deja date de la Pfizer şi BioNTech asupra vaccinului, pe care le analizează, acestea putând fi un punct de reper pentru utilizarea în alte state.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare. Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va stabili categoriile care vor primi cu prioritate acest vaccin, precum rezidenţii din aziluri, personalul medical, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni clinice şi considerate extrem de vulnerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel