OMS. Mai mult de 50% din europeni se vor infecta cu Omicron

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Covid de lunga durata
Covid de lunga durata
Organizația Mondială a Sănătății a susținut o conferință de presă în care a atras atenția asupra riscului pe care îl prezintă varianta Omicron a SARS-C0V-2.

Mai mult de jumătate din populația europeană ar urma să fie infectată cu varianta Omicron a coronavirusului în următoarele șase-opt săptămâni, a declarat marți cel mai înalt oficial european al Organizației Mondiale a Sănătății.

Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi de Covid-19 în prima săptămână din 2022, mai mult decât dublându-se în decurs de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă.

"În acest ritm, Institutul pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății prevede că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni", a spus Kluge, citat de France 24.

Varianta care se răspândește rapid reprezintă un "val de valuri de la vest la est, care traversează întreaga regiune", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unui briefing marți. El a citat previziunile Institutului pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății, potrivit cărora majoritatea europenilor ar putea fi infectați în următoarele șase până la opt săptămâni.

Pfizer spune când va fi gata vaccinul împotriva variantei Omicron

Ultimul val de Covid a dus până acum la mai puține cazuri simptomatice și la rate de deces mai mici decât în valurile anterioare, alimentând optimismul că pandemia ar putea fi în curs de atenuare. Cu toate acestea, OMS a avertizat în repetate rânduri împotriva subestimării tulpinii omicron ca fiind ușoară. Kluge a declarat că ratele de spitalizare sunt în creștere în Europa, ceea ce pune presiune asupra sistemelor de sănătate.

Separat, un alt oficial al OMS a declarat că este prea devreme pentru a considera că Covid-19 trece la o fază endemică, o chestiune pe care guvernul spaniol a sugerat că este timpul să o dezbată.

O fază endemică ar însemna "o circulație stabilă a virusului la niveluri previzibile, dar ceea ce vedem în acest moment, la intrarea în 2022, nu este nici pe departe așa ceva", a declarat Catherine Smallwood, ofițer superior de urgență la OMS Europa.

"Avem încă o cantitate uriașă de incertitudine, avem încă un virus care evoluează destul de rapid și care prezintă noi provocări", a spus ea. "Cu siguranță nu suntem în punctul în care să putem spune că este endemică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel