OMV, amenințată cu sancțiuni SUA. Din cauza unui gazoduct

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Comisiile pentru servicii armate din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării naționale care ar forța administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, transmite miercuri Financial Times.

Printre companiile care ar putea fi vizate de sancțiunile administrației americane se numără și OMV, compania austriacă care în 2004 a cumpărat de la statul român producătorul de petrol și gaze Petrom. Deputații și senatorii americani au ajuns la un acord de principiu asupra Legii privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru 2020, care include măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.

Jeanne Shaheen, senator democrat și initiator al proiectul de lege, a declarat că amendamentele vor transmite „un mesaj inconfundabil, bipartizan, de la Congres către Vladimir Putin, potrivit căruia SUA nu vor sta indiferente în timp ce Kremlinul încearcă să-și extindă și mai mult influența malignă”. Parlamentarii americani vizează în acest fel blocarea finalizării conductei și operaționalizarea acesteia, în condițiile în care construcția este 80% terminate. Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămânile acestea, până la încheierea anului.

Citește și Cum vrea OMV să ”scape” de emisiile sale de carbon

Alte companii implicate în construcția gazoductului, pe lângă austriecii de la OMV, sunt Royal Dutch Shell, companiile germane Uniper și Wintershall și francezii de la Engie. OMV este un susținător activ al proiectului, în special prin vocea directorului general al companiei, Rainer Seele, scrie Mediafax.

Numărul companiilor care dețin în general know-how-ul tehnologic necesar construcției gazoductului de apă adâncă este foarte mic, iar niciuna nu este rusească, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea avea dificultăți în finalizarea proiectului dacă companiile amenințate cu sancțiuni respectă directivele americane. Președintele american Donald Trump a criticat frecvent Germania în privința construcției gazoductului, spunând că va ajuta Moscova să "țină Germania captivă".

Gazoductul prin Marea Baltică Nord Stream 2 va dubla livrările de gaze în Germania la 110 miliarde de metri cubi oferind o rută alternativă către Vest pentru gazele rusești ce vor evita astfel ruta clasică prin Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel