OMV se îndepărtează de gazele rușilor. Viena optează pentru o nouă direcție

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
OMV Petrom
OMV Petrom
OMV AG a înființat un joint-venture geotermal cu unul dintre cei mai mari clienți ai săi de gaze naturale - orașul Viena - pentru a contribui la încălzirea locuințelor și clădirilor din capitala austriacă și pentru a reduce activitatea companiei în domeniul combustibililor fosili.

Așa-numitul "Deeep venture" dintre OMV și compania de utilități municipale din Viena, Wien Energie GmbH, intenționează să înceapă forajul anul viitor pentru a exploata rezervoare fierbinți de până la 5 kilometri sub pământ. Acest proiect face parte din efortul municipalității, în valoare de 20 de miliarde de euro (21,5 miliarde de dolari), de a elimina nevoia de gaz pentru încălzirea locuințelor și a întreprinderilor în următorul deceniu și jumătate. 

"Acceptăm acest risc în calitate de companie pentru a ajuta Viena să se de-carbonizeze", a declarat luni Alfred Stern, directorul executiv al OMV. 

Energia geotermală a fost o tehnologie subfinanțată și marginalizată în efortul Uniunii Europene de a stopa încălzirea globală. În timp ce blocul european investește miliarde de euro în energie eoliană, solară și hidrogen, a alocat doar o mică parte din această sumă pentru exploatarea rezervoarelor subterane de apă caldă. Costurile de capital inițiale ale geotermiei, tehnologia complexă și riscul de eșec au contribuit la reducerea interesului investitorilor. 

Ca parte a strategiei sale de a pune capăt producției de combustibili fosili până la jumătatea secolului, OMV a investit în energii alternative pentru a recicla combustibilul. În iunie, a cumpărat o participație de 34 de milioane de euro în Eavor Technologies Inc., cu scopul de a aduce în Europa tehnicile de foraj geotermic ale companiei canadiene. Estimările inițiale ale costurilor pentru deschiderea primei centrale geotermale de 20 de megawați din Viena până în 2027 sunt de aproximativ 20 de milioane de euro. 

"Costurile de instalare sunt mai mari decât în cazul gazului", a declarat Stern. "Dar, în timp ce noi cheltuim acum resurse la nivel internațional pentru a aduce combustibil în Austria, această investiție va rămâne în interiorul țării."

Acest proiect inițial va furniza căldură fără emisii la 20.000 de locuințe, a precizat OMV într-un comunicat. Acesta nu a oferit detalii cu privire la volumul de reducere a emisiilor.

Istoria îndelungată a companiei de petrol și gaze naturale în explorarea bazinului Viena pentru petrol, precum și evaluările geologice tridimensionale actualizate recent vor contribui la reducerea riscurilor de foraj, a adăugat Stern. Apa caldă va fi extrasă din găurile de foraj, iar căldura va fi canalizată în rețeaua de încălzire urbană din Viena înainte ca lichidul să fie reinjectat în rezervoarele subterane. 

"Este un plan ambițios", a declarat Peter Weinelt, director la holdingul vienez care investește în proiect. "Viena are deja una dintre cele mai mari rețele de încălzire urbană din Europa. Dar în viitor, în loc de căldura generată prin arderea gunoiului, o vom extrage din căldura Pământului."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Cazino
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com

pixel