OMV şi partenerii săi vor investi peste 900 de milioane de dolari într-un zăcământ de gaze din Norvegia
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
OMV şi partenerii săi vor investi peste 900 de milioane de dolari într-un zăcământ de gaze din Norvegia
OMV şi partenerii săi vor investi peste 900 de milioane de dolari într-un zăcământ de gaze din Norvegia
Grupul austriac OMV şi partenerii săi au decis să investească 9,1 miliarde coroane norvegiene (921 de milioane de dolari) pentru a dezvolta o descoperire de gaze în largul coastelor Norvegiei, a anunţat miercuri Ministerul norvegian al Energiei, informează Reuters.

OMV, operatorul zăcământului Berling, are o participaţie de 30% la această licenţă, în timp ce compania norvegiană Equinor are o participaţie de 40%, iar firmele DNO şi Sval Energi au o participaţie de 20%, respectiv 10%.

Descoperirea Berling, denumită anterior Iris-Hades, este amplasată la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de zăcământul de gaze Aasgard din Marea Nordului şi va fi dezvoltată graţie unei facilităţi submarine ce va fi conectată de platforma Aasgard B.

Producţia de gaze este aşteptată să demareze în 2028, iar gazele naturale vor fi transportate prin conductă până la facilitatea de procesare Kaarstoe, de unde vor fi exportate mai departe în Europa.

În România, la începutul acestei luni, OMV Petrom a confirmat depunerea declaraţiei de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii Neptun Deep, acesta fiind un prim pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie, estimată pentru mijlocul anului viitor.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

România, locul 8 în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa

România se află, potrivit unui studiu, pe locul 8 în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa.

Creşterea costurilor cu forţa de muncă, a celor de real estate şi a preţului energiei plasează România pe poziţia a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după ţări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia, şi pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, aceasta a analizat 45 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 12 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind competitivă mai ales în ceea ce priveşte costurile şi condiţiile de piaţă.

Referitor la condiţiile de piaţă, au fost analizaţi factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea forţei de muncă/a talentelor, accesul la piaţă, iar pentru costuri au fost luate în considerare cele cu forţa de muncă, electricitate şi de real estate. Pentru evaluarea riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situaţia politică, economică şi a mediului de business.

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia şi Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaysia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia şi Filipine.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condiţiilor de piaţă (de 40% faţă de 20% în scenariul de bază), România ocupă de asemenea a opta poziţie în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria şi Turcia. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 17 în topul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel