Nu este exclus ca lista să sufere unele modificări, având în vedere faptul că UNBR va consulta Consiliul Concurenței, în vederea obținerii unui punct de vedere specific, în domeniul concurențial, precizează Avocatnet într-un articol pe această temă.
Tarifele sunt structurate pe două categorii principale (și una ce permite combinarea primelor două):
1. Onorariul orar, care se aplică în special în acele cauze complexe, unde avocatul nu poate anticipa, din start, ce volum de muncă va avea de prestat. Conform Hotărârii UNBR, el poate fi stabilit în funcție de:
- cheltuielile de funcționare;
- experiența avocatului;
- reputația avocatului etc.
Onorariul minim orar recomandat este de cel puțin 220 de lei pe oră. Problema, însă, astfel cum menționează și UNBR în Hotărâre, este că nu au existat studii sistematice care să reflecte, într-un mod obiectiv, o medie a cheltuielilor pe care avocații le au - cu costurile de funcționare, de exemplu. Conform Uniunii, estimarea s-a făcut în baza unor date publice.
Un exemplu specific de onorariu recomandat este stabilirea onorariului orar pentru notificări, adrese sau corespondență, care va presupune un tarif orar de cel puțin 330 de lei. Asistarea sau reprezentarea unei părți în cadrul unui proces de mediere, de exemplu, ar presupune un onorariu de cel puțin 440 de lei, pe oră.
Citește și Ministrul Finanțelor: Creştem alocaţiile şi dorim să le dublăm
2. Onorariu fix sau forfetar. Poate fi aplicat atunci când avocatul, din experiență (a sa sau a altui avocat) poate să determine, în prealabil, volumul de muncă necesar pentru prestarea unui serviciu. Conform UNBR, cel mai des e folosit acest tip de onorariu în cauze având un conținut patrimonial, prin stabilirea procentuală a onorariului, raportată la valoarea litigiului.
Onorariile fixe variază în funcție de activitatea concretă. O cerere de recuzare ar fi tarifată cu cel puțin 330 lei. În cadrul unei proceduri contencioase, anumite onorarii minime ar putea ajunge la 2.200 lei (acțiuni în grănițuire, de exemplu) sau chiar 20.000 lei (dacă e vorba de anumite acțiuni patrimoniale în justiție, al căror cuantum trece de 1.000.000 lei; sau 1% din valoarea litigiului, care e mai mare).
3. Onorariu mixt. În acest caz, conform UNBR, se va aplica un onorariu orar, combinat cu un onorariu procentual, sub forma unui tarif fix.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...