ONU trage un semnal de alarmă: Stop supraexploatării nisipului!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O activitate care devine tot mai periculoasă
O activitate care devine tot mai periculoasă
ONU lansează o platformă pentru a evalua, pentru prima dată, măsura în care se extrage nisip de pe fundul mării. Organizația este îngrijorată de supraexploatarea acestei resurse, care dăunează mediului înconjurător.

În ritmul actual de extracție, Belgia va rămâne fără nisip peste 80 de ani. Aflată printre primele patru țări din lume în ceea ce privește dragarea nisipului marin, alături de China, Țările de Jos și Statele Unite, Belgia este un prim exemplu de supraexploatare a nisipului la nivel mondial.

Este concluzia trasă marți, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, de Pascal Peduzzi, membru al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și director al bazei de date a resurselor mondiale. Anunțând lansarea Marine Sand Watch, o platformă de monitorizare a extracției de nisip din mări și oceane, Pascal Peduzzi a avertizat că tendința actuală este "nesustenabilă". 

În fiecare an, în întreaga lume sunt extrase 50 de miliarde de tone de nisip. "Am putea construi un zid înalt de zece metri și lat de zece metri în jurul ecuatorului", spune expertul. Necuantificată până acum, amploarea dragării nisipului din oceane și mări cu ajutorul unor nave specializate se ridică între 4 și 8 miliarde de tone.

Prima evaluare marină

Platforma utilizează sistemul de identificare automată (AIS) pentru a identifica navele din întreaga lume și traiectoriile acestora, caracteristice activităților de dragare. "Această bază de date oferă, de asemenea, informații despre localizarea instalațiilor portuare care recepționează cantitățile de nisip colectat, precum și o indicație a plajelor artificiale care sunt în curs de amenajare", explică Arnaud Vander Velpen, unul dintre proiectanții săi.

Zonele de coastă din China, Marea Nordului, regiunile marine din statele din Golf și coasta de est a Statelor Unite sunt locurile care fac obiectul unui dragaj intensiv. Deși cei doi experți au confirmat apariția unor plaje artificiale în Asia de Sud-Est legate de activitățile chinezești, ei recunosc că este dificil să avem o idee precisă despre dragarea efectivă.

O nevoie complementară

Activitatea ilegală a ambarcațiunilor mici care nu dispun de AIS sau care îl deconectează în mod deliberat nu este luată, firește în calcul, astfel că evaluările oficial sunt, deocamdată, subestimatae. În momentul de față, platforma Marine Sand Watch nu are capacitatea de a detecta exploatările miniere artizanale angajate de-a lungul coastelor, în ape nu foarte adânci. UNEP intenționează să perfecționeze în continuare datele sale. În cele din urmă, acesta intenționează chiar să evalueze extracția din râuri și cariere.

În prezent, amploarea dragării este în creștere. "Lumea se apropie de rata de reaprovizionare naturală de 10 până la 16 miliarde de tone pe an de care râurile au nevoie pentru a menține structura și funcționarea ecosistemelor costiere și marine", afirmă Organizația Națiunilor Unite. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru anumite regiuni în care dragarea este mai intensă și unde extracția depășește deja în mod considerabil echilibrul sedimentar de la uscat la mare. De exemplu, Pascal Peduzzi atrage atenția asupra faptului că delta Mekong din Vietnam se scufundă din cauza lipsei de sedimente suficiente, ceea ce ridică o serie întreagă de probleme legate de protejarea biodiversității sale.

O resursă strategică

Prin intermediul platformei sale, UNEP își propune să ajute țările care nu dispun întotdeauna de cadre de reglementare și de legislația necesară pentru a-și gestiona în mod corespunzător resursele de nisip. Un lucru este cert: nisipul, a doua cea mai exploatată resursă naturală din lume, nu mai poate fi considerat un material banal.

"Trebuie să îl considerăm o resursă strategică", afirmă Pascal Peduzzi. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât, având în vedere schimbările climatice și consecințele acestora, nisipul va fi esențial pentru a face față creșterii nivelului mării și furtunilor, precum și pentru a sprijini construcția de infrastructuri energetice, cum ar fi turbinele eoliene și panourile solare. Belgia știe totul despre asta...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel