Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Agenția Internațională pentru Energie a declarat miercuri, într-un raport, că estimează că cererea de petrol va atinge un vârf până în 2029, stabilizându-se la aproximativ 106 milioane de barili pe zi (bpd) spre sfârșitul deceniului.
Secretarul general al OPEC, Hathaim Al Ghais a calificat raportul AIE drept "un comentariu periculos, în special pentru consumatori, și nu va duce decât la volatilitate energetică la o scară potențial fără precedent".
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, a efectuat o serie de reduceri profunde ale producției de la sfârșitul anului 2022 pentru a menține prețurile petrolului stabile.
Din acel moment membrii OPEC+ au redus producția cu un total de 5,86 milioane de bpd, adică aproximativ 5,7% din cererea globală.
Aceasta include o reducere de 3,66 milioane de bpd, pe care grupul a convenit la 2 iunie să le prelungească până la sfârșitul anului 2025, și reduceri de 2,2 milioane de bpd, pe care OPEC+ le va elimina treptat pe parcursul unui an, începând din octombrie.
AIE, cu sediul la Paris, care oferă consultanță în domeniul energiei, a devansat data la care se va atinge vârful cererii de petrol la nivel global, după ce în octombrie afirmase că acesta va avea loc până în 2030. Aceasta a precizat că cererea de petrol va începe să se contracte în 2030, în timp ce SUA și alte țări din afara OPEC vor suplimenta oferta.
Al Ghais a spus că relatări similare s-au dovedit a fi greșite anterior, cum ar fi faptul că AIE a sugerat că cererea de benzină a atins vârful în 2019 sau că cererea de cărbune a atins vârful în 2014.
"La OPEC, vedem o creștere a cererii de petrol de 4 milioane de barili pe zi (mb/d) în 2024 și 2025, iar alți previziuni arată, de asemenea, o expansiune de peste 3 mb/d. Chiar și AIE vede o creștere de 2 mb/d în această perioadă, urmată de o creștere de 0,8 mb/d în 2026. Apoi, o scădere drastică până la o creștere aproape nulă în următorii patru ani, până în 2030", a spus el.
"Acesta este un scenariu nerealist, care ar avea un impact negativ asupra economiilor din întreaga lume. Este pur și simplu o continuare a narațiunii anti-petrol a AIE."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...