"Orașul fantomă": Proiectul faraonic de 100 miliarde $, care clatină economia Chinei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Forest City / FOTO: Captură ecran
Forest City / FOTO: Captură ecran
În 2015, un gigantul imobiliar chinez a lansat un mega-proiect futurist. Șapte ani mai târziu, doar câteva mii de oameni locuiesc în noul oraș minune, din cei 700.000 pe care inițial trebuia să-i adăpostească.

Vestea a zguduit intreaga economie chinezăa. În mare dificultate, dezvoltatorul imobiliar Country Garden, unul dintre cele mai mari din China, s-a prăbușit luni pe bursă, când acțiunile lui au pierdut peste 18%. Datoria apăsătoare (150 de miliarde de euro, după unii, ba chiar 176 de miliarde, potrivit Bloomberg) au zdruncinat puternic starea de sănătate financiară a companiei și a băgat panică printre investitori. Un proiect halucinant poate fi considerat drept simbol al grandomaniei de care pare să sufere gigantul imobiliar și care a contribuit, fără îndoială, la criza pe care acum o traversează Country Garden. 

Denumit „Forest City” și lansat în 2015, acest mega-proiect de 100 de miliarde de dolari (91 miliarde de euro) ar fi trebuit să ofere lumii un ”oraș pe cât de inteligent, pe atâ de verde, un adevărat oraș al viitorului”. Situat în sudul Malaeziei, nu departe de Singapore, acest oraș se dovedește acum un eșec răsunător. Este chiar numit „oraș fantomă” de observatorii și mass-media care au vizitat locul. Deși trebuia să găzduiască 700.000 de locuitori pe patru insule artificiale care acoperă 30 km2, doar câteva mii trăiesc astăzi acolo. Doar 28.000 de unități rezidențiale au fost finalizate până acum și doar una dintre cele patru insule este complet amenajată. Aproape 90% dintre afacerile deschise au fost abandonate, după cum susține cotidianul malaezian New Straits Times.

Un proiect finalizat complet până în 2035

Vinovate sunt, în special, prețurile locuințelor, mult prea mari pentru clientela locală. Potrivit presei, un metru pătrat s-ar vinde cu 2800 de euro, în condițiile în care salariul mediu în Malaezia nu depășește 700 de euro. Unele apartamente pot costa chiar mai mult de un milion de dolari (915.000 de euro). În ce-i privește pe cumpărătorii străini, în special chinezii bogați, pe care proiectul i-a vizat inițial, aceștia au fost descurajați de declarațiile contradictorii ale autorităților malaeziene. Premierul malaezian a avertizat, în 2018, că nu va permite străinilor să cumpere nimic în Forest City. Este adevărat că, ulterior, s-a răzgândit. Dar au venit controalele de capital impuse de președintele chinez Xi Jinping.

 

Youtube video image

La rândul său, Country Garden încă încearcă să-și apere proiectul imobiliar de lux, unde funcționează două terenuri de golf, două hoteluri de lux, o școală internațională, o fabrică și chiar un parc acvatic. Dezvoltatorul chinez a declarat pentru New Straits Times că este nedrept să numim proiectul „eșec” care va fi complet finalizat până în 2035 și a fost lansat cu doar șapte ani în urmă. Cu toate acestea, Country Garden a anunțat la începutul lunii august că și-ar putea reevalua planurile de dezvoltare în termen de doi ani dacă acest lucru va deveni necesar. „Factori neprevăzuți, cum ar fi pandemia de Covid-19 și încetinirea economiei globale, au influențat impulsul de dezvoltare”, a recunoscut el, adăugând că peste 100 de agenți imobiliari străini au fost angajați pentru a comercializa Forest City potențialilor cumpărători. Aceste proiecte ar putea fi date peste cap de criza prin care trece grupul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel