Orașul unde Wi-Fi-ul este interzis pe motive foarte întemeiate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este un loc unic în felul său
Este un loc unic în felul său
Este vorba desprea cea mai nordică așezare permanentă din lume, situată la aproximativ 1.231 km de Polul Nord.

Cu muntele care se ridică de o parte și un fiord de cealaltă parte, locul este de o frumusețe uluitoare. Este poate și unul dintre puținele locuri de pe planetă unde se respiră ușor - și unul dintre cele mai bune locuri de pe planetă pentru a respira, pentru că aerul de aici unul dintre cele mai curate din lume.

Locuitorii orașului Svalbard sunt în mare parte oameni de știință veniți aici tocmai din acest motiv. În 1989, pe unul dintre flancurile munteluli Zeppelinfjellet a fost construită o stație de cercetare la o altitudine de 472 m pentru a ajuta cercetătorii să monitorizeze poluarea atmosferică. Mai recent, Observatorul Zeppelin, așa cum este numită stația de cercetare, a devenit un loc esențial pentru măsurarea nivelurilor de gaze cu efect de seră care conduc la schimbările climatice.

Dar există și semne că, din păcate, calitatea aerului de aici s-ar putea schimba. Ocazional, curenții atmosferici transportă aer din Europa și America de Nord în această parte a Svalbard, aducând cu ea poluarea din aceste regiuni. Nu numai că cercetătorii văd nivelurile anumitor poluanți în creștere, dar există semne ale unor noi tipuri de poluare care sunt transportate de vânt, care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Studiile de la Ny-Ålesund repreziintă un capitol crucial al unui efort internațional de a mapa impactul umanității asupra atmosferei. Măsurătorile ajută la detectarea liniei de bază a poluării și calcularea tendinței globale în timp. Cinci zile pe săptămână, un angajat de la Institutul Polar Norvegian face o ascensiune cu telecabina până la observator, unde efectuează întreținere, prelevează probe de aer și schimbă filtrele echipamentelor. Datorită locației sale îndepărtate și altitudinii deasupra straturilor atmosferice, care poate capta puțina poluare produsă local din oraș, Observatorul Zeppelin este locul ideal pentru a ajuta la construirea unei imagini a ceea ce se întâmplă în atmosfera Pământului.

Citește și Orașele ”uitate” din nordul Angliei. La fel și locuitorii lor

Senzorii de la observator măsoară nu numai gazele cu efect de seră, ci și gazele clorurate, cum ar fi CFC-urile, metalele grele din aer, poluanții organofosfați, cum ar fi pesticidele, și poluarea asociată de obicei cu arderea combustibililor fosili, cum ar fi oxizii de azot, dioxidul de sulf și particulele precum funinginea. Datele pe care le colectează sunt apoi adăugate la măsurătorile efectuate în altă parte de o rețea internațională de stații pentru a construi un „fond” global de gaze atmosferice, aerosoli și particule din atmosferă, oferind un punct de referință din care se măsoară poluarea.

Dar Observatorul Zeppelin poate oferi și o avertizare timpurie a schimbărilor care au loc în atmosferă. Recent, cercetătorii au observat niveluri tot mai mari de microplastice în probele de zăpadă din regiunile îndepărtate ale Arcticii, sugerând că acestea ar fi putut fi transportate acolo pe calea aerului.

În mod surprinzător, orașul nu a fost întotdeauna atât de curat. Între 1916 și 1962, a fost un oraș minier de cărbune, până când o explozie a ucis 21 de mineri, ceea ce a dus la evacuarea localității și la închiderea subteranului. Orașul în sine este compus din aproximativ 30 de clădiri asemănătoare cabanelor, numite după marile centre urbane globale: Amsterdam, Londra, Mexic, Italia, etc. Ele servesc ca o reamintire a necesității relațiilor diplomatice în acest loc, departe de mulțimile agitate.

Alte forme de conectivitate, totuși, sunt mai puțin disponibile - toate telefoanele mobile și Wi-Fi trebuie să fie oprite. Orașul este o zonă fără radio în încercarea de a menține undele radio din zonă cât mai liniștite, iar cercetătorii care doresc să opereze orice echipament care utilizează transmisii radio au nevoie de o permisiune specială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel