Orașul unde Wi-Fi-ul este interzis pe motive foarte întemeiate
Autor: DCBusiness Team | 31 iul 2022, 13:35
Este un loc unic în felul său
Este un loc unic în felul său
Este vorba desprea cea mai nordică așezare permanentă din lume, situată la aproximativ 1.231 km de Polul Nord.

Cu muntele care se ridică de o parte și un fiord de cealaltă parte, locul este de o frumusețe uluitoare. Este poate și unul dintre puținele locuri de pe planetă unde se respiră ușor - și unul dintre cele mai bune locuri de pe planetă pentru a respira, pentru că aerul de aici unul dintre cele mai curate din lume.

Locuitorii orașului Svalbard sunt în mare parte oameni de știință veniți aici tocmai din acest motiv. În 1989, pe unul dintre flancurile munteluli Zeppelinfjellet a fost construită o stație de cercetare la o altitudine de 472 m pentru a ajuta cercetătorii să monitorizeze poluarea atmosferică. Mai recent, Observatorul Zeppelin, așa cum este numită stația de cercetare, a devenit un loc esențial pentru măsurarea nivelurilor de gaze cu efect de seră care conduc la schimbările climatice.

Dar există și semne că, din păcate, calitatea aerului de aici s-ar putea schimba. Ocazional, curenții atmosferici transportă aer din Europa și America de Nord în această parte a Svalbard, aducând cu ea poluarea din aceste regiuni. Nu numai că cercetătorii văd nivelurile anumitor poluanți în creștere, dar există semne ale unor noi tipuri de poluare care sunt transportate de vânt, care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Studiile de la Ny-Ålesund repreziintă un capitol crucial al unui efort internațional de a mapa impactul umanității asupra atmosferei. Măsurătorile ajută la detectarea liniei de bază a poluării și calcularea tendinței globale în timp. Cinci zile pe săptămână, un angajat de la Institutul Polar Norvegian face o ascensiune cu telecabina până la observator, unde efectuează întreținere, prelevează probe de aer și schimbă filtrele echipamentelor. Datorită locației sale îndepărtate și altitudinii deasupra straturilor atmosferice, care poate capta puțina poluare produsă local din oraș, Observatorul Zeppelin este locul ideal pentru a ajuta la construirea unei imagini a ceea ce se întâmplă în atmosfera Pământului.

Citește și Orașele ”uitate” din nordul Angliei. La fel și locuitorii lor

Senzorii de la observator măsoară nu numai gazele cu efect de seră, ci și gazele clorurate, cum ar fi CFC-urile, metalele grele din aer, poluanții organofosfați, cum ar fi pesticidele, și poluarea asociată de obicei cu arderea combustibililor fosili, cum ar fi oxizii de azot, dioxidul de sulf și particulele precum funinginea. Datele pe care le colectează sunt apoi adăugate la măsurătorile efectuate în altă parte de o rețea internațională de stații pentru a construi un „fond” global de gaze atmosferice, aerosoli și particule din atmosferă, oferind un punct de referință din care se măsoară poluarea.

Dar Observatorul Zeppelin poate oferi și o avertizare timpurie a schimbărilor care au loc în atmosferă. Recent, cercetătorii au observat niveluri tot mai mari de microplastice în probele de zăpadă din regiunile îndepărtate ale Arcticii, sugerând că acestea ar fi putut fi transportate acolo pe calea aerului.

În mod surprinzător, orașul nu a fost întotdeauna atât de curat. Între 1916 și 1962, a fost un oraș minier de cărbune, până când o explozie a ucis 21 de mineri, ceea ce a dus la evacuarea localității și la închiderea subteranului. Orașul în sine este compus din aproximativ 30 de clădiri asemănătoare cabanelor, numite după marile centre urbane globale: Amsterdam, Londra, Mexic, Italia, etc. Ele servesc ca o reamintire a necesității relațiilor diplomatice în acest loc, departe de mulțimile agitate.

Alte forme de conectivitate, totuși, sunt mai puțin disponibile - toate telefoanele mobile și Wi-Fi trebuie să fie oprite. Orașul este o zonă fără radio în încercarea de a menține undele radio din zonă cât mai liniștite, iar cercetătorii care doresc să opereze orice echipament care utilizează transmisii radio au nevoie de o permisiune specială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?