Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Șaisprezece aliați NATO au trimis o mie de soldați pentru a asigura securitatea summitului din 11 și 12 iulie. Multe țări membre au furnizat, de asemenea, sisteme avansate de apărare aeriană ce lipsesc țărilor baltice. „Ar fi o chestiune de mare iresponsabilitate să nu ai cerul protejat la sosirea lui Biden și a celorlalți lideri din 40 de țări”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.
Lituania, Estonia și Letonia, aflate anterior sub controlul Rusiei, dar care acum sunt membre ale Alianței Atlantice și ale Uniunii Europene din 2004, dedică peste 2% din produsul lor intern brut apărării, o pondere mai mare decât alocă cea mai mare parte a statelor NATO. Dar pentru regiunea care numără aproximativ șase milioane de locuitori, acest efort este insuficient pentru a finanța armate bine antrenate și echipate, pentru a investi în propria industrie a apărării.
Fiecare a trimis câte ceva
În aceste condiții, Germania a desfășurat 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră sau avioane militare. Spania a adus un sistem de apărare aeriană NASAMS și vehicule France Caesar echipate cu sisteme de artilerie. De asemenea, Franța, Finlanda și Danemarca au mobilizat avioane militare în Lituania, în timp ce Marea Britanie și Franța furnizează inclusiv sisteme antidronă.
Polonia și Germania au trimis militari specializați în operațiuni speciale, elicoptere de susținere. Alte țări trimit echipamente la fața locului pentru a face față unui atac chimic, biologic, radiologic sau nuclear.
Ce se va întâmpla în viitor
Pentru președintele lituanian Gitanas Nauseda, amploarea acestui efort comun de garantare a securității spațiului aerian în timpul summit-ului demonstrează că NATO trebuie să instaleze urgent sisteme permanente de apărare aeriană în țările baltice. „Ne gândim la ce se va întâmpla după încheierea summit-ului și vom lucra cu aliații pentru a crea o forță de rotație pentru protecția permanentă a aerului”, a spus el reporterilor.
În satele din apropierea graniței cu Belarus, mai mulți locuitori au declarat pentru Reuters că se simt complet în siguranță, în pofida ospitalității Minskului care a oferit găzduire grupului Wagner după ciudata rebeliune eșuată de acum trei săptămâni. Pe aeroportul din Vilnius erau vizibile opt lansatoare de rachete Patriot operate de germani, îndreptate în direcția enclavei rus Kaliningrad, unde sunt desfășurate rachete Iskander. Alte două lansatoare au fost poziționați în direcția Belarus. Toate aceste echipamente sunt operaționale de vineri dimineață.
Lituania a triplat, de asemenea, numărul polițiștilor de frontieră la granițele teritoriului său cu Belarus și Rusia, sprijiniți de ofițeri din Letonia și Polonia. Aceste două țări au trimis și poliție pentru a ajuta Vilnius în patrulele sale și pentru a preveni riscul unor „provocări”. Controalele la frontieră dintre Lituania, pe de o parte, Polonia și Letonia, pe de altă parte, au fost, de asemenea, reintroduse pe toată durata summitului.
Centrul orașului Vilnius va fi în mare parte închis în timpul evenimentului, iar primarul i-a sfătuit pe locuitori să-și ia zile libere și să plece din oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...