Originea COVID. NOU INDICIU descoperit de experți
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții caută să înțeleagă
Experții caută să înțeleagă
Virusul a ucis milioane de persoane de când a apărut în China la sfârșitul anului 2019, iar controversele continuă să se învârtă în jurul locului de unde provine.

Acum, oamenii de știință au descoperit un nou indiciu cu privire la originile virusului care provoacă COVID-19, liliecii care trăiesc în peșterile din Laos fiind purtători ai unui agent patogen similar care, potrivit experților, ar putea infecta direct oamenii.

Unii experți spun că SARS-CoV-2 provine de la animale, în timp ce alții au indicat posibilitatea ca agentul patogen să fi scăpat  dintr-un laborator.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franța și de la Universitatea Națională din Laos au declarat că descoperirile lor au arătat că virușii apropiați genetic de virusul SARS-CoV-2 "există în natură" în rândul speciilor de lilieci din peșterile calcaroase din nordul Laosului, care se învecinează cu China.

Dintre virușii identificați printre sutele de lilieci testați în provincia Vientiane, s-a constatat că trei seamănă foarte mult cu virusul care provoacă COVID-19, în special în ceea ce privește mecanismul de aderare la celulele umane.

Dezvăluiri incendiare: Planul diabolic al experților chinezi de la Wuhan

"Ideea a fost de a încerca să identificăm originea acestei pandemii", a declarat pentru AFP Marc Eloit, care conduce laboratorul de descoperire a agenților patogeni al Institutului Pasteur.

Eloit, a cărui echipă a analizat eșantioanele colectate, a declarat că există încă diferențe esențiale între virusurile descoperite și SARS-CoV-2.

Dar el a spus că această lucrare reprezintă "un pas important înainte" în identificarea originii pandemiei, confirmând teoria conform căreia coronavirusul care s-a răspândit în întreaga lume ar fi putut porni de la lilieci vii.

Autorii studiului, care a fost trimis spre publicare revistei Nature pentru a fi revizuit de către colegi, au avertizat că rezultatele lor sugerează că noile virusuri "par să aibă același potențial de infectare a oamenilor ca și primele tulpini de SARS-CoV-2".

"Persoanele care lucrează în peșteri, cum ar fi cei care recoltează guano, sau anumite comunități religioase ascetice care își petrec timpul în peșteri sau foarte aproape de acestea, precum și turiștii care vizitează peșterile, sunt deosebit de expuși riscului de a se infecta", au spus autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel