Eforturile de identificare a originii noului coronavirus a luat o nouă turnură în septembrie, când o echipă de oameni de știință din Franța și Laos au descoperit un astfel de virus la un liliac cu potcoavă care trăia într-o peșteră din provincia Vientiane, în vestul Laosului.
S-a dovedit a fi virusul care, din punct de vedere genetic, este mai apropiat de Sars-CoV-2 decât așa-numitul RaTG13, descoperit în sudul provinciei chineze Yunnan, în 2013.
Totuși, autorii articolului din The Spectator subliniază că virusului din Laos îi lipsește un element important din partea esențială a genei cheie care face ca virusul SARS-CoV-2 să fie atât de infecțios. Este un așa-numit situs de clivaj al furinei, adică un segment specific de 12 litere din textul genetic.
Apoi a existat corespondența dintre fundația americană de vânătoare de viruși EcoHealth Alliance și investitorii săi din guvernul american. Experții au discutat despre colectarea de virusuri de la lilieci în opt țări, inclusiv Myanmar, Vietnam, Cambodgia și Laos, în perioada 2016-2019.
Pentru a evita dificultățile legate de subvențiile acordate de antreprenorii locali, aceștia au promis că vor trimite probe la un laborator din Wuhan, pe care îl finanțaseră deja.
Unele dintre scrisori se refereau mai degrabă la trimiterea de date decât de eșantioane, dar unele dintre ele vorbeau în mod repetat despre trimiterea de eșantioane.
Citește și Experți, despre evoluția SARS-CoV-2. Ce perspective probabile există
Acestea fiind spuse, în 2018 a fost vorba în special despre trimiterea de lilieci. În scrisori se spunea că oamenii de știință din Wuhan lucrau cu colegi din SUA.
Concluzia cercetătorilor este că virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan, unde, în timp, s-a strâns un număr mare de virusuri periculoase. Într-adevăr, nu a fost vorba de ceva intenționat, așa cum, de altfel, au subliniat și serviciile de informații americane în ultimele lor rapoarte.
Și nici de vreo armă biologică. Dar, subliniază oamenii de știință, nu există nici un dubiu că SARS-CoV-2 a ”scăpat” din laborator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...