Coronavirus. Cele trei scenarii privind economia

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Concluzia este una singură: nimeni nu știe cu precizie se va fi
Concluzia este una singură: nimeni nu știe cu precizie se va fi
După ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat răspândirea coronavirusului pandemie, piețele din întreaga lume au intrat în picaj. Cele mai diferite sectoare de activitate s-au confruntat cu serioase probleme din cauza restricțiilor impuse. Ce se va întâmpla în continuare.

Diferite scenarii despre cum ar putea evoluția situația cu virusul Covid-19 și despre cum vor fi afectate piețele au fost schițate, în martie, de experții firmei de consultanță McKensey, dar și de economiștii de la băncile Morgan Stlanley și UBS.

Redresare radidă

McKinsey: măsuri de stopare a răspândirii coronavirusului funcționează deja în Statele Unite, o mare parte a Europe și în alte țări. Regim de carantină, introducerea muncii de la distanță, renunțarea la călătorii și izolarea bătrânilor vor încetini extinderea virusului și vor menține sistemele de sănătate pe linie de plutire. În același timp, economiile SUA și ale Europei vor atinge pragul minim spre sfârșitul unii martie. În ultima decadă din aprilie, China ar putea recupera din pierderile cauzate de epidemia de covid-19.

Morgan Stanley: lumea va reuși să învingă pandemia. După scăderile de la sfârșitul primului trimestru, indicele S&P500 ar putea reveni la 3250 de puncte până la sfârșitul anului. Activitatea industrială din China se va stabiliza înainte de luna aprilie. Creșterea economiei mondiale va scădea în primele trei luni până la 2,5%, dar din trimestru doi va da semne de revigorare solidă.

Citește și Scenariul nedorit de nimeni. Un expert japonez despre Covid-19

UBS: dacă răspândirea coronavirusului va fi frânată în următoarele săptămâni, stimulentele monetare și financiare decise de guvernele țărilor cele mai afectate vor conduce cotațiile mondiale la valori anuale record.

Incertitudine și risc de recesiune

McKinsey: epidemia de coronavirus se va dovedi o povară prea mare pentru sistemele de sănătate ale SUA, Europei și pentru alte state, dar răspândirea virusului va încetini odată cu apropierea sezonului cald. Autoritățile vor fi nevoite să adopte măsuri și mai agresive, antrenând o încetinire a ritmului economic ce va continua pe toată durata trimestrului doi.

Unele ramuri, precum transporturile aeriene și horeca vor suferi puternic. Economia mondială va evita recesiunea și își va reveni în partea a doua a anului. Dar creșterea economică globală se va reduce la jumătate și va fi de 1,5%. Ecomnomia SUA va crește cu mai puțin de 1%, cea a Chinei cu aproape 4%.

Morgan Stanely: pandemia va atinge vârful la sfârșitul lunii mai, ceea ce, pentru economia SUA, va însemna o încetinire a creșterii economice în primul semestru și redresare în cel de-al doilea. În primele șase luni ale anului, economia mondială va afișa un progres de 2,3%, dar se va accelera în a doua jumătate. Cu toate acestea, perspectivele piețelor de capital nu sunt chiar atât de sumbre, păstrându-și apetitul pentru risc.

UBS: dacă numărul persoanelor contaminate va crește substanțial, banca prognozează peste 100 de milioane de infecții în întreaga lume și 1 milion în SUA. La mijlocului anului situația va fi luată sub control, dar SUA, Europa și Japonia vor intra în recesiune, după care economiile lor vor reintra pe un trend ascendent ferm în trimestru patru. Economia lumii se va redresa accelerat până când China se va confrunta cu o revenire a coronavirusului. Piețele pot demonstra o scădere de 25% față de valorile maxime înainte de a recupera o parte din pierderi. La sfârșitul anului, scăderea va fi de 3%.

Recesiune globală

McKinsey:coronavirusul se dovedește rezistent la temperaturile ridicate, pandemia se prelungește, antrenând o recesiune globală. Covid-19 va continua să se răspândească și în trimestrul trei. În acest caz, economia mondială va suferi un puternic șoc, care va dura aproape un an. Sistemele de sănătate vor fi suprasolicitate. Economia lumii va afișa, într-un final, creșteri minime de la 0,5%, la 1%.

Morgan Stanley: Virusul continuă să se extindă și afectează toate marile economiei. Marile companii vor înregistra pierderi uriașe, crește riscul de creditare. În prima jumătate din 2020, economia SUA va demontra o creștere aproape de 0. Indicele S&P500 ar putea încheia anul la 2750, dar în perioadele de panică ar putea coborî și mai jos.

UBS: pandemia îndelungată ar putea însemna contaminarea a circa 1 miliard de oameni. Cu toate acestea, speranța că în 2021 ar putea apărea un vaccin și metode eficiente de vindecare vor preveni o panică generală. Indicii bursei americane Dow Jones, S&P500 și NASDAQ vor pierde cam o treime față de valorile maxime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel