Parlamentul European se teme de „orbanizarea” Greciei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
De la preluarea mandatului de către Kyriakos Mitsotakis în 2019, mulți observatori greci și străini au avertizat asupra "amenințărilor grave" la adresa statului de drept în Grecia. O rezoluție urmează să fie votată la Strasbourg pe 7 februarie.

Sophie In 't Veld pur și simplu nu înțelege. De luni de zile, eurodeputata olandeză, membră a grupului centrist Renew, avertizează asupra declinului îngrijorător al statului de drept în Grecia și a derapajelor guvernului său, condus de premierul conservator Kyriakos Mitsotakis. În zadar, scrie cotidianul economic Les Echos.

"Nu înțeleg de ce oamenii nu pot vedea că situația nu este mai bună în Grecia decât în Ungaria sau, până de curând, în Polonia. Sunt exact aceleași metode", explică Mitsotakis, care a condus anul trecut o misiune parlamentară pe această temă.

După o dezbatere pe această temă în urmă cu câteva săptămâni, sesiunea Parlamentului European care s-a deschis joi la Strasbourg urmează să voteze, pe 7 iulie, o rezoluție prin care se cere Atenei să inverseze tendința - un "mesaj politic", potrivit lui Sophie In 't Veld, dar care nu este obligatoriu.

Amenințări serioase

De la preluarea mandatului de către Kyriakos Mitsotakis în 2019, mai mulți observatori greci și străini au avertizat asupra "amenințărilor serioase" cu care se confruntă Grecia, având în vedere deficiențele sistemului judiciar și restricțiile privind libertatea presei.

Ultimul este Transparency International, care a subliniat că Grecia "se confruntă în prezent cu o criză a statului de drept" și a clasat țara pe locul 24 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) în indicele său anual de măsurare a corupției.

Aceste numeroase avertismente vin după dezvăluirea, în 2022, a unui scandal de spionaj ilegal de amploare orchestrat de serviciile de informații grecești, pe care Kyriakos Mitsotakis le-a plasat direct sub responsabilitatea sa.

Ancheta, în impas

Jurnaliști, opozanți politici, șefi de armată și miniștri... în total, peste 15.000 de telefoane au fost ascultate cu ajutorul softului Predator, au dezvăluit site-ul Reporters United și "Journal des rédacteurs".

Optsprezece luni mai târziu, ancheta nu a înregistrat niciun progres. Pe de altă parte, jurnaliștii aflați în spatele acestor dezvăluiri se confruntă cu un proces de calomnie intentat de Grigoris Dimitriadis - fost șef de cabinet și nepot al lui Kyriakos Mitsotakis, demis după scandal - care cere daune de 550.000 de euro.

Acest tip de procedură SLAPP, care se soldează cel mai adesea cu respingerea pretențiilor reclamanților, este ceva obișnuit în Grecia, potrivit asociațiilor de apărare a jurnaliștilor, care au prezentat săptămâna aceasta un raport privind libertatea presei în această țară.

Grecia are toate problemele

Dar ele sunt doar una dintre probleme. Lipsa de pluralitate, agresiunile fizice, jurnaliști morți în circumstanțe suspecte și neelucidate, încrederea publicului în mass-media, la un nivel minim istoric... "Grecia are toate problemele, este cea mai îngrijorătoare situație din UE", spune Pavol Szalai, șeful biroului UE-Balcani al organizației Reporteri fără frontiere (RSF). Din 2019, țara a coborât de pe locul 70 pe locul 107 în clasamentul RSF, cea mai slabă poziție din UE-27.

Potrivit observatorilor internaționali, pe lângă obstacolele în calea presei, există o corupție sistemică și un sistem judiciar în derivă, a cărui lentoare și lipsă de independență favorizează un sentiment de impunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel