Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Acest acord internațional a fost menit să protejeze investițiile în energie iar această măsură a fost luată din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Tratatul subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Tratatul privind Carta Energiei, stabilit în 1998, permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care le afectează investițiile. În ultimii ani, companiile l-au folosit pentru a solicita compensații pentru măsurile care impun închiderea instalațiilor de combustibili fosili.
Uniunea Europeană dorește să părăsească tratatul, despre care spune că reprezintă un obstacol în calea combaterii schimbărilor climatice și a trecerii la energie curată.
Bruxelles-ul a propus o ieșire comună, după ce mai mulți membri ai UE, printre care Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos, și-au anunțat propriile planuri de a renunța la Tratat, în principal din cauza preocupărilor legate de climă.
Ieșirea țărilor UE aproape ar înjumătăți numărul actual de 50 de semnatari ai tratatului, printre care se numără și Azerbaidjan, Japonia și Turcia.
Această aprobare oferă țărilor UE posibilitatea de a lua o decizie finală de ieșire din tratat, care este așteptată pentru luna mai, au declarat oficialii europeni. Miniștrii europeni și-au arătat sprijinul asupra acestei inițiative încă de luna trecută.
Cipru și Ungaria au vrut să rămână în Tratat, în timp ce alte țări erau îngrijorate că eforturile de modernizare a tratatului se vor irosi odată cu plecarea lor. Pentru a calma aceste îngrijorări, se așteaptă ca țările UE să convină ca mai întâi să modernizeze tratatul, înainte de a părăsi UE.
Semnatarii tratatului au convenit asupra reformelor anul trecut, dar acestea aveau puține șanse să intre în vigoare fără sprijinul UE.
Una dintre reforme ar înjumătăți perioada de timp în care firmele energetice din afara UE vor continua să beneficieze de protecția oferită de pact pentru investițiile lor în UE după renunțarea blocului comunitar la Tratat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...