Parlamentul European și-a dat acordul pentru ieșirea din Tratatul privind Carta Energiei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Parlamentul European și-a dat miercuri acordul pentru ieșirea țărilor UE din Tratatul privind Carta energiei.

Acest acord internațional a fost menit să protejeze investițiile în energie iar această măsură a fost luată din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Tratatul subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Tratatul privind Carta Energiei, stabilit în 1998, permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care le afectează investițiile. În ultimii ani, companiile l-au folosit pentru a solicita compensații pentru măsurile care impun închiderea instalațiilor de combustibili fosili.

Uniunea Europeană dorește să părăsească tratatul, despre care spune că reprezintă un obstacol în calea combaterii schimbărilor climatice și a trecerii la energie curată.

Bruxelles-ul a propus o ieșire comună, după ce mai mulți membri ai UE, printre care Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos, și-au anunțat propriile planuri de a renunța la Tratat, în principal din cauza preocupărilor legate de climă.

Ieșirea țărilor UE aproape ar înjumătăți numărul actual de 50 de semnatari ai tratatului, printre care se numără și Azerbaidjan, Japonia și Turcia.

Această aprobare oferă țărilor UE posibilitatea de a lua o decizie finală de ieșire din tratat, care este așteptată pentru luna mai, au declarat oficialii europeni. Miniștrii europeni și-au arătat sprijinul asupra acestei inițiative încă de luna trecută.

Cipru și Ungaria au vrut să rămână în Tratat, în timp ce alte țări erau îngrijorate că eforturile de modernizare a tratatului se vor irosi odată cu plecarea lor. Pentru a calma aceste îngrijorări, se așteaptă ca țările UE să convină ca mai întâi să modernizeze tratatul, înainte de a părăsi UE.

Semnatarii tratatului au convenit asupra reformelor anul trecut, dar acestea aveau puține șanse să intre în vigoare fără sprijinul UE.

Una dintre reforme ar înjumătăți perioada de timp în care firmele energetice din afara UE vor continua să beneficieze de protecția oferită de pact pentru investițiile lor în UE după renunțarea blocului comunitar la Tratat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creşterea economică a SUA, sub estimări

 Creşterea economiei Statelor Unite, mai lentă decât...

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...


pixel