Astfel, în viitoarea lege, pensia de invaliditate se va acorda persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii (condiție la care se vor raporta autoritățile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate). Vor exista doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două cazuri de mai sus:
- accidentele de muncă și bolile profesionale;
- alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
Criteriile, aprobate ulterior
Spre deosebire de vechea lege, în noul act normativ schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989. Rămân tot trei grade de invaliditate, dar altfel definite, în timp ce criteriile de încadrare vor fi aprobat ulterior, prin hotărâre de guvern:
- gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
- gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
- gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.
Citește și Pensia de urmaș. Prevederile din noua Lege a pensiilor
Indemnizația pentru însoțitor
Noua lege a pensiilor mai cuprinde și acordarea unei indemnizații pentru însoțitor (fixă) pensionarilor de invaliditate încadrați cu gradul I. Acești bani se vor da pe lângă pensie și vor reprezenta 50% din salariul minim brut (dacă ne raportăm la cel de acum, care e de 2.080 de lei, indemnizația ar fi de 1.040 de lei pe lună). Legea actuală prevede și ea acordarea acestei indemnizații, dar cuantumul se calculează diferit (80% din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei), iar, comparativ cu ce prevede noua lege, diferența între actuala și viitoarea indemnizație nu e una semnificativă (880 de lei și 1.040 de lei).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...
Algeria a fost mereu marea...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...