Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Casa de Pensii / Foto: Arhivă
Casa de Pensii / Foto: Arhivă
Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de urmaș încetează să fie plătite dar și condițiile în care acestea se pot plăti din nou.

Condițiile și motivele pentru încetarea plății pensiei de urmaș, precum și procedurile pentru reluarea plății. 

Motive pentru încetarea plății pensiei de urmaș:

Decesul pensionarului urmaș: În cazul decesului pensionarului urmaș.

Neîndeplinirea condițiilor legale: Dacă pensionarul urmaș nu mai îndeplinește condițiile legale care au stat la baza acordării pensiei.

Recuperarea capacității de muncă: În cazul în care pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, își recâștigă capacitatea de muncă conform legii.

Neprezentarea la revizuire medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie timp de 12 luni din motive imputabile lui.

Neprezentarea la INEMRCM sau la centrele regionale de expertiză medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la aceste instituții timp de 12 luni din motive imputabile lui.

Neparticiparea la programele recuperatorii: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu participă la programele recuperatorii stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale timp de 12 luni.

Împlinirea vârstei de 26 de ani: În cazul copiilor beneficiari ai pensiei de urmaș, care au împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepția celor cu invaliditate survenită până la 16 ani sau, după caz, pe perioada studiilor până la vârsta de 26 ani.

Condamnarea pentru infracțiuni grave: Dacă pensionarul urmaș este condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni grave precum omor sau tentativă de omor comise asupra susținătorului.

Proceduri pentru reluarea plății pensiei de urmaș

Depunerea cererii în termen de 30 de zile: Plata pensiei se reia începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data înlăturării cauzei.

Depunerea cererii după expirarea termenului de 30 de zile: Plata se reia începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă aceasta s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile.

Pentru copiii pensionari de urmaș între 16 și 26 de ani: Drepturile se reiau în plată de la începerea anului școlar, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani, pe baza adeverințelor de continuare a studiilor.

Verificarea lipsei altor cauze de suspendare: Plata se reia de la data suspendării la cerere, doar dacă nu a intervenit o altă cauză de suspendare sau de încetare a plății conform legii, între data suspendării și data reluării plății.

În concluzie, pentru a reluarea plății pensiei de urmaș, este important ca beneficiarii să respecte procedurile și să depună cererile în termen, conform prevederilor legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel