Pensii calculate greșit. Cum pot fi recuperați banii
Autor: Simona Haiduc | 13 ian, 19:19
Este bine de știut de către fiecare pensionar
Este bine de știut de către fiecare pensionar
Este bine de amintit, având în vedere că nu este o prevedere nou introdusă, ci una intrată în vigoare în mai 2021. Dar pe fonul numeroaselor declarații contradictorii, promisiuni neonorate și modificări operate anul trecut, unii au uitat, poate, despre această regulă.

Concret, pensionarii ale căror pensii au fost stabilite greșit din vina caselor de pensii vor putea să-și exercite dreptul de a-și recupera banii care li se cuvin, întrucât acesta va deveni imprescriptibil.

Legea nr. 113/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 459/2021, se precizează că, în cazul sumelor datorate cu titlu de pensie pe care pensionarii nu și le-au primit din cauza unei erori, omisiuni sau mențiuni greșite a casei de pensii de care aparțin, nu se aplică termenul general de prescripție de 3 ani. 

Prin urmare, persoanele prejudiciate își vor putea recupera sumele cuvenite oricând constată apariția unei astfel de situații. În privința dreptului care devine imprescriptibil, legea pensiilor completează cu următorul alineat:

“Prin excepţie (...), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

G Ad:

Citește și Stagiu de cotizare la pensie. Proiect de lege adoptat tacit

Citește și Medicamente compensate. Se schimbă regulile pentru PENSIONARI

Termenul general de prescripție de 3 ani se aplică, potrivit legii pensiilor:

- sumelor rezultate ca diferențe între sumele stabilite sau plătite și cele legal cuvenite, constatate ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie; dar și

- sumelor rezultate, la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de Fisc, ca diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, în cazul asiguraților care au depus declarația individuală de asigurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Deutsche Bank, cel mai bun profit anual din ultimii 10 ani

Deutsche Bank a obținut cel mai bun profit anual din...

Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit

Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri,...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro