Pensii militare. Modificări importante pentru unele categorii de beneficiari - Proiect în Senat

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost depus în Parlament un proiect de lege privind pensiile militare, cu titlul: "Propunere legislativă pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat".

La data de 08.06.2022 a fost depus în Senatul României proiectul de lege B362/2022 pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat, proiect care vizează repararea unor inechități și discriminări în domeniul pensiilor militare.

Propunerea legislativă este produsul unor dezbateri avute de către organizația noastră sindicală cu mai mulți parlamentari care au achiesat la ideea modificării Legii 223/2015 privind pensiile militare, în sensul modificării perioadelor de reducere a vârstei standard de pensionare în raport cu anii de activitate pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special încadrați în grupa a II-a de muncă/condiții deosebite.

Iată EXPUNEREA DE MOTIVE şi PROIECTUL

"La creionarea proiectului legislativ s-a avut în vedere necesitatea modificării actualei prevederi care statuează că militarul, polițistul sau funcționarul încadrat în grupa a II-a de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard doar dacă a lucrat minim 6 ani, iar în continuare peste această vechime va beneficiat de 3 luni pentru fiecare an lucrat.

De altfel acest proiect are și un rol reparator în concordanță cu sistemul civil de pensii care, în urma ultimelor modificări, prevede că pentru persoanele cu drept de pensie care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite(grupa a II-a) se reduce vârsta standard cu 4 luni la fiecare an lucrat, fără a impune condiția cotizării a minim 6 ani pentru a fi posibilă această reducere. 

Practic proiectul de modificare a Legii pensiilor militare vine să realizeze o reparare care să nu mai permită discriminarea și inechitatea în raport cu alte categorii profesionale cu drept de pensie în aceleași condiții cu pensionarii militari", informează Sindicatul Sidepol.

 

Citeşte şi: Ministrul Apărării anunţă MODIFICĂRI privind pensiile militare: Vizează, în primul rând, eliminarea discriminărilor 

 

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, recent, că se lucrează la un pachet de măsuri care vizează atât salarizarea cât şi pensiile din sistem. 

"Am finalizat în aceste luni întreg pachetul privind securitatea naţională. Îl vom aduce în Parlament, îl vom discuta şi în partid, în comisiile parlamentare. Cred că sunt esenţiale, pentru că au trecut mulţi ani de la integrarea noastră în NATO şi sunt multe lucruri care trebuie aduse în acest moment la nivelul unor decizii", a anunţat Vasile Dîncu.

"Mi se pare că astăzi, poate că din greşeli politice anterioare, nu am ajuns să înţelegem adevărata realitate privind salariile şi nivelul de trai al militarilor. De aceea, în aceste zile am lansat în dezbaterea internă, în dezbaterea guvernamentală, câteva proiecte de legi în care sper şi sunt sigur că o să mă sprijiniţi. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă referitoare la salarizarea personalului din sistemul naţional de apărare. Sunt sigur că, fără a cere prietenului nostru Adrian (Câciu, ministrul Finanţelor - n.r.) bani în plus, din bugetul nostru putem realiza acest lucru. Am nevoie doar de hotărârea şi de solidaritatea noastră cu Armata. Este vorba despre stabilirea unui cuantum brut al salariilor şi al soldelor de bază, de posibilitatea actualizării de la data de 1 iulie 2022 a cuantumului soldei de grad, compensarea unor ore lucrate în serviciul de luptă, pe care nu ai cum să dai ore libere şi atunci să le compensăm în bani", susţine ministrul Apărării.

 

Ce spune despre pensiile militare

 

"Un capitol esenţial este asigurarea unui cuantum rezonabil, echitabil pentru pensiile militare, a celor aflaţi în rezervă", a mai spus Vasile Dîncu. Ministrul a explicat: "În acest sens, MApN cere sprijinul PSD pentru ca să susţinem proiectul privind modificarea şi completarea Legii 223 din 2015 privind pensiile militare şi de stat şi instituirea unor măsuri de echilibru pentru pensiile militare.

Documentul vizează în primul rând eliminarea discriminărilor. Acest proiect a fost blocat, nu s-a realizat. Cel mai trist moment al meu este spre seară, când sunt obligat să semnez foarte multe demisii din sistemul militar, care sunt cauzate de condiţiile de viaţă, de condiţiile de mobilitate militară, de foarte mici indemnizaţii pentru chirii şi alte lucruri".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexels.com
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană

pixel