Pensiile militare. Ciolacu, foarte categoric: Peste tot în lume este așa

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Politicianul precizează încă o dată cum trebuie privite lucrurile
Politicianul precizează încă o dată cum trebuie privite lucrurile
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a vorbit despre PNRR, despre cererea de plată numărul 2, dar și despre altele. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi că lucrurile în privinţa cererii de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă "au depăşit un moment critic" şi autorităţile române au "primit semnale" de la Comisia Europeană că această cerere este acceptată.

Momentul critic, depășit

"Ce vă pot spune, din punctul meu de vedere şi al PSD, am văzut că, referitor la cererea de plată numărul 2, deja lucrurile au depăşit un moment critic, am primit semnale de la Comisie că este acceptată cererea de plată numărul 2 şi cred că se va da şi un termen de 6 luni să se închidă ce mai este în discuţie în acest moment. Sunt două sau trei jaloane pe care le negociază în continuare Ministerul Fondurilor cu Comisia. Deci e un lucru foarte bun. În acest moment, pentru mine şi pentru PSD prioritatea numărul 1 este să închidem o dată pentru totdeauna discuţia în cea ce priveşte pensiile speciale", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Problema pensiilor

El a adăugat că raportul Băncii Mondiale pe proiectul legii pensiilor speciale a ajuns la Guvern, urmează să fie analizat şi să se facă amendamentele necesare în Parlament.

"Repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaţionale, nu sunt pensii speciale. Peste tot în lume, la toţi partenerii noştri din NATO, pensiile militarilor nu sunt considerate pensii speciale. Este în acest moment o lege în Parlament, ea a fost stopată din circuitul legislativ, cu toţii am aşteptat să vedem raportul Băncii Mondiale. Nu putem să îi dăm pe repede înainte şi să scoatem o lege greşită, cum am făcut de atâtea ori, pe emoţie, în ceea ce priveşte pensiile speciale, apoi să fie declarată neconstituţională sau Comisia să nu fie de acord cu îndeplinirea jalonului. În acest moment a venit raportul de la Banca Mondială şi prioritatea mea şi a PSD este să închidem acest capitol pentru totdeauna. Urmează să facem o analiză a raportului, este necesar să discutăm şi în comisiile parlamentare pentru a face amendamentele necesare", a afirmat Ciolacu.

Citește și România pierde bani din PNRR? Comisia Europeană lămurește situația cu pensiile

"Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României", se menţionează în precizările CE.

De asemenea, reprezentanţii Comisiei subliniază că pentru toate ţintele şi jaloanele incluse în PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeană, însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel