Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art.168, alin (1), lit.a) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iată care este motivarea acestui proiect, după cum arată nota de fundamentare:
"Statul român are datoria de a asigura condiţii egale de trai pentru toţi cetăţenii săi. însă, exista anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare si risc fata de media naţionala. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează la art. 65, alin (5) zonele afectate de poluarea remanenta, in care persoanele beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
Această prevedere ar fi trebuit să aibă aplicabilitate, conform art 65, alin (6), din Legea 263/2010, până la data de 31 decembrie 2030. Din păcate, noua lege a pensiilor. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prevede la art. 168, alin. (1) că Legea 263/2010, se va abroga în totalitate la data de 1 septembrie 2024, inclusiv art. 65, alin (5)", explică iniţiatorii proiectului.
Documentul poate fi studiat aici.
"În acest context, mai trebuie menţionat că în anii precedenţi. Parlamentul României a adoptat mai multe legi in sprijinul cetăţenilor care au locuit in aceste zone de risc major. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare in localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare si speranţa de viaţă sa fie similar cu cel întâlnit in regiuni cu activităţi mai puţin nocive.
Mai mult decât atât, mulţi dintre locuitorii acestor zone suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului ca au trăit si au lucrat intr-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sanatatii, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai indelungata la un aer poluat. Printre acestea putem numără; boli respiratorii si pulmonare; crize de astm; emfizem pulmonar; boala pulmonara obstructiva cronica; cancerul pulmonar; diferite forme de pneumonie; leucemie; etc.
Ca urmare, propunerea legislativa are in vedere modificarea Legii 360/2023, in sensul aplicării în continuare, a prevederilor cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani in zone cu poluare remanentă. Fata de cele prezentate, am elaborat prezenta propunere legislativa pe care o supunem spre dezbatere şi aprobare Parlamentului României", se mai arată în nota de fundamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...