Pensionare. Cum se pot RECUPERA anii de muncă PIERDUȚI
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceva foarte simplu, în principiu
Ceva foarte simplu, în principiu
Problema anilor de muncă pierduți pentru că nu a putut fi dovedită existența lor este una cât se poate de reală pentru numeroși români. Iar asta pentru că actele necesare - carnetele de muncă sau alte documente eliberate de angajator - au dispărut sau s-au deteriorat din diferite motive. Intrată în vigoare la începutul acestei săptămâni, Ordonanța de Urgență nr. 163/2020 rezolvă această chestiune.

Astfel, reconstituirea vechimii în muncă se poate face acum și pe baza cărților de muncă scanate de casele de pensii, dacă documentele respective au fost distruse sau pierdute. Potrivit OUG 163/2020, în situații excepționale precum distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, recuperarea anilor muncă se poate efectua cu ajutorul arhivei electronice de la casele de pensii.

Aceeași soluție se poate aplica și în cazul în care angajatorii persoanelor a căror vechime în muncă trebuie dovedită nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată.

OUG 163/2020 a modificat Legea nr. 263/2010 (Legea pensiilor) și se referă la perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.

Citește și Pensia de urmaș. Cui i se cuvine și ce acte sunt necesare

După cum precizează, în acest context, Avocatnet, până acum Legea pensiilor stabilea că dovada stagiului de cotizare pentru perioadele respective se putea face cu carnetul de muncă sau cu alte documente eliberate de angajator, din care să rezulte informațiile necesare stabilirii dreptului la pensie.

"Este absolut necesar crearea unui cadru legislativ pentru folosirea, la stabilirea drepturilor la pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate, măsură de natură a sprijini o categorie de persoane aflate de multe ori în imposibilitatea dovedirii stagiilor de cotizare și a veniturilor realizate în timpul activității profesionale", scrie în expunerea de motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel