Pensionare pentru limită de vârstă în 2021. Condiții de acordare
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Nouă modificare a legii
Nouă modificare a legii
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege. 

Condiții de acordare sunt două 


Vârsta necesară

Atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților vârsta de pensionare este stabilită, prin legea 263/2010 și legea 127/2019, funcție de data nașterii. Pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă sau prevederi prin legi speciale, vârsta de pensionare poate fi mai mică decât vârsta standard;

Stagiul de cotizare

Vor crește pensiile în 2021? Elena Cristian: Pot să vă dau scris

A doua condiție este ca la data împlinirii vârstei standard de pensionare, persoana îndreptățită să primească această pensie, să aibă realizat un stagiu minim de cotizare iar pentru legi speciale stagiul minim cerut de legea specială ( statut, cod, minerit subteran, etc).

Trebuie reținut că în stabilirea stagiului de cotizare necesar sunt adunate și stagiile de cotizare realizate în UE, statele cu care România are încheiate acorduri respectiv sisteme neintegrate sistemului public de pensii ( militar, avocațial, culte, etc);

Din 01.09.2021 va intra efectiv în vigoare legea 127/2019, lege care stabilește ca stagiul minim de cotizare să nu mai conțină perioadele asimilate, urmare dacă stagiul minim de cotizare este 15 ani, atunci acesta trebuie realizat doar prin cotizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel