Pensionarea anticipată este imposibilă în astfel de cazuri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În căutare de informații / Foto: Freepik
În căutare de informații / Foto: Freepik
O precizare care trebuie avută în vedere de toți cei care apelează la acest mecanism.

Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor (Legea 360/2023), cetățenii care au perioade fără contribuții la sistemul public de pensii au opțiunea de a-și completa stagiul de cotizare. Această prevedere legală permite acoperirea retroactivă a unor perioade de până la șase ani în care nu s-a cotizat, prin intermediul unui contract de asigurare socială. Cu toate acestea, plata retroactivă nu oferă posibilitatea de pensionare anticipată, ci doar șansa de a obține pensia standard la limită de vârstă.

Cum funcționează mecanismul

Persoanele interesate pot încheia un contract de asigurare socială pentru perioadele din trecut în care nu au plătit contribuția la pensii, însă doar pentru maximum șase ani anteriori lunii semnării contractului. Această modalitate permite cetățenilor să își completeze stagiul de cotizare pentru pensia de stat, dar fără a influența vârsta standard de pensionare.

Conform noii legi, contribuțiile achitate retroactiv nu pot fi utilizate pentru a solicita pensia anticipată. Acest aspect este clar specificat: plățile pot fi valorificate doar în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă, respectiv pensia care se acordă odată ce persoana atinge vârsta standard de pensionare, stabilită prin lege.

Restricții

Mecanismul nu este accesibil celor care au deja calitatea de pensionari, indiferent de tipul pensiei de care beneficiază. Legea prevede explicit că doar persoanele care nu sunt pensionari pot încheia aceste contracte de asigurare socială pentru perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii. Astfel, cetățenii care au ieșit deja la pensie, fie că este vorba de pensie anticipată, de invaliditate sau pentru limită de vârstă, nu au posibilitatea de a „cumpăra vechime” pentru a-și suplimenta veniturile.

Cine poate beneficia

Pentru a putea utiliza această opțiune, persoana interesată trebuie să nu fie pensionară și să fi avut perioade în care nu a contribuit la sistemul public de pensii. De asemenea, este important de reținut că plata retroactivă acoperă doar perioadele anterioare, nu și pe cele din viitor în care contribuțiile nu sunt plătite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. semnează scrisoarea de intenţie pentru construirea unei fabrici de baterii la Oradea
Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
pexels.com

pixel