Pentru prima dată, acvacultura a depășit pescuitul la nivel mondial
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piscicultură / FOTO: Wikipedia
Piscicultură / FOTO: Wikipedia
Piscicultură și cultivarea algelor marine „furnizează 57% din produsele de origine animală acvatică folosite pentru consumul uman în lume”, se arată într-un raport FAO, agenția Națiunilor Unite.

Pentru prima dată, producția din acvacultură a depășit-o pe cea a pescuitului în 2022, cu 51% din totalul global, se precizează în raportul publicat în Costa Rica, în cadrul unei conferințe privind conservarea oceanelor. 

„În timp ce producția de pescuit de captură a rămas practic neschimbată de zeci de ani, acvacultura a crescut cu 6,6% din 2020”, notează directorul general FAO, Qu Dongyu în documentul citat. 

China, principal exportator de animale acvatice

Raportul FAO relevă că, la nivel global, comerțul cu animale acvatice a atins un nivel record în 2022, cu 195 de miliarde de dolari, o creștere de 19% față de 2019, înainte de pandemie, subliniază FAO. Cel puțin 230 de țări și teritorii participă la acest comerț internațional, unde China este lider pe partea de exporturi (12%), urmată de Norvegia (8%) și Vietnam (6%). Aceste trei țări reprezintă împreună un sfert din exporturi.

Uniunea Europeană este principala destinație pentru această producție, dar la nivel de țară, Statele Unite sunt cele care conduc, cu o pondere de 17% în cererea mondială, urmate de China (12%). FAO subliniază că 89% din producția mondială de animale acvatice este destinată consumului uman. În ultimii 60 de ani, consumul de animale acvatice a crescut de la 9,1 la 20,7 kg per persoană. „Sistemele acvatice sunt din ce în ce mai recunoscute ca fiind vitale pentru securitatea alimentară și nutrițională”, notează directorul general FAO.

Siguranța alimentară

Cincisprezece la sută din aprovizionarea mondială cu proteine ​​animale provine de la animale acvatice, iar această proporție ajunge la peste 50% în unele țări din Africa și Asia. Având în vedere că populația lumii va ajunge la 8,5 miliarde de oameni până în 2030, „oferirea de alimente, nutriție și mijloace de trai suficiente” necesită „investiții semnificative”, a spus Qu Dongyu, subliniind importanța acvaculturii în acest sens. Stocurile de pește „sustenabile din punct de vedere biologic” continuă să scadă, la 62,3% în 2021.

Trei obiective

Prin urmare, FAO propune trei obiective: creșterea durabilă a acvaculturii pentru a satisface cererea în creștere, gestionarea eficientă a pescuitului pentru stocurile de pește sănătoase și garantarea durabilității tuturor etapelor producției de produse acvatice. 

Agenția ONU estimează că producția de animale acvatice va crește cu 10% până în 2032, în principal datorită extinderii acvaculturii și refacerii stocurilor de pescuit. Peste 90% vor fi destinate consumului uman, sau 21,3 kg de persoană. Esențiale pentru securitatea alimentară, pescuitul și acvacultura au, de asemenea, o importanță economică decisivă. Sectorul are aproximativ 61,8 milioane de angajați în întreaga lume, potrivit agenției ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel