Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Pentru prima dată, producția din acvacultură a depășit-o pe cea a pescuitului în 2022, cu 51% din totalul global, se precizează în raportul publicat în Costa Rica, în cadrul unei conferințe privind conservarea oceanelor.
„În timp ce producția de pescuit de captură a rămas practic neschimbată de zeci de ani, acvacultura a crescut cu 6,6% din 2020”, notează directorul general FAO, Qu Dongyu în documentul citat.
China, principal exportator de animale acvatice
Raportul FAO relevă că, la nivel global, comerțul cu animale acvatice a atins un nivel record în 2022, cu 195 de miliarde de dolari, o creștere de 19% față de 2019, înainte de pandemie, subliniază FAO. Cel puțin 230 de țări și teritorii participă la acest comerț internațional, unde China este lider pe partea de exporturi (12%), urmată de Norvegia (8%) și Vietnam (6%). Aceste trei țări reprezintă împreună un sfert din exporturi.
Uniunea Europeană este principala destinație pentru această producție, dar la nivel de țară, Statele Unite sunt cele care conduc, cu o pondere de 17% în cererea mondială, urmate de China (12%). FAO subliniază că 89% din producția mondială de animale acvatice este destinată consumului uman. În ultimii 60 de ani, consumul de animale acvatice a crescut de la 9,1 la 20,7 kg per persoană. „Sistemele acvatice sunt din ce în ce mai recunoscute ca fiind vitale pentru securitatea alimentară și nutrițională”, notează directorul general FAO.
Siguranța alimentară
Cincisprezece la sută din aprovizionarea mondială cu proteine animale provine de la animale acvatice, iar această proporție ajunge la peste 50% în unele țări din Africa și Asia. Având în vedere că populația lumii va ajunge la 8,5 miliarde de oameni până în 2030, „oferirea de alimente, nutriție și mijloace de trai suficiente” necesită „investiții semnificative”, a spus Qu Dongyu, subliniind importanța acvaculturii în acest sens. Stocurile de pește „sustenabile din punct de vedere biologic” continuă să scadă, la 62,3% în 2021.
Trei obiective
Prin urmare, FAO propune trei obiective: creșterea durabilă a acvaculturii pentru a satisface cererea în creștere, gestionarea eficientă a pescuitului pentru stocurile de pește sănătoase și garantarea durabilității tuturor etapelor producției de produse acvatice.
Agenția ONU estimează că producția de animale acvatice va crește cu 10% până în 2032, în principal datorită extinderii acvaculturii și refacerii stocurilor de pescuit. Peste 90% vor fi destinate consumului uman, sau 21,3 kg de persoană. Esențiale pentru securitatea alimentară, pescuitul și acvacultura au, de asemenea, o importanță economică decisivă. Sectorul are aproximativ 61,8 milioane de angajați în întreaga lume, potrivit agenției ONU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...