Pentru prima dată, China a prezentat avionului său invizibil în acțiune

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
J-20 Mighty Dragon / FOTO: Wikipedia
J-20 Mighty Dragon / FOTO: Wikipedia
În contextul recentei întrevederi la vârf dintre Joe Biden și Zi Jinping, China a considerat că este cazul să facă o demonstrație de forță. 

Dragonul își arată colții. Ministerul chinez al Apărării a prezentat o înregistrare video cu primele imagini ale avionului său de luptă stealth de a cincea generație în acțiune. J-20, cunoscut și sub numele de Annihilator, dar supranumit și Mighty Dragon, a tras o rachetă aer-aer în fața camerelor de luat vederi. Această aeronavă și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a se angaja în misiuni de escortă, de a efectua manevre la mare viteză și de a se alimenta în zbor.

De menționat că J-20 a marcat intrarea Chinei în cursa pentru a cincea generație de avioane de luptă stealth, pe măsură ce puterea asiatică a început să-și extindă capacitățile militare în Marea Chinei de Sud, dar și în jurul Taiwanului. Mighty Dragon reprezintă un salt calitativ important și permite Beijingului să își reducă decalajul față de Statele Unite.

Ca aspect, J-20 seamănă puțin cu ceea ce alți giganți aerospațiali globali construiesc astăzi. Corpul său lung, aripioarele frontale mari (canards) și aripile împinse spre spatele aeronavei îl deosebesc de aparatele americane F-22 Raptor și F-35 Lightning II, produse de Lockheed Martin, dar și de Su-57 și Su -75 ale rușilor. 

J-20 este un avion cu un singur loc, bimotor, are o lungime de 21,2 metri, cu o anvergură de 13 metri, înalt de 4,69 metri, fiind propulsat de motoare Shenyang WS-10C.

J-20 poate transporta până la 11.000 de kilograme de arme, cu rachete și bombe stocate în mai multe compartimente interne, dar și pe patru suporturi amplate sub aripi. Avionul nu pare să aibă un tun automat, ceea ce indică faptul că strategii chinezi intenționează să folosească avionul pentru operațiuni de la mare distanță lungă. J-20 dezvoltă o viteză maximă de 2.126 de kilometri pe oră, are o autonomie de zbor de 5.500 de kilometri, o rază de luptă de 2.000 de kilometri și un plafon de serviciu de 20.000 de metri. Avionul are o secțiune transversală a radarului de doar 0,01 metri, complicând eforturile inamicului de a-l detecta pe radar.

O mulțime de rachete

Pe partea de ofensivă, Mighty Dragon poate fi echipat cu o mare varietate de rachete aer-aer fabricate în China. Printre acestea se numără PL-10, o rachetă de imagistică în infraroșu, o rază de acțiune de 20 de kilometri, și PL-12, o rachetă activă de 180 de kilograme, ghidată de radar, cu rază medie de acțiune, de 70 până la 100 de kilometri. 

Aeronava poate transporta, de asemenea, PL-14, o rachetă activă de căutare radar de 200 până la 230 de kilograme dincolo de raza vizuală, cu o rază operațională de 300 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani

Curs BNR. Dolarul crește, aurul se ieftinește

Banca Națională a României a publicat cursul leului,...

Simona Bucura-Oprescu / Foto: Ministerul Muncii
O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Targ de joburi
Farmacie / Foto: Freepik
Diamante

Investitorii nu mai sunt prieteni cu diamantele

Așa ceva nu s-a mai văzut în ultimele două decenii.

Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Grafic / FOTO: Freepik
Tineri cercetători / FOTO: Freepik
Investitori / FOTO: Freepik
Vas transportor de gaze naturale lichefiate

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Mihai Daraban, și E.S. dl Noel Servigon, Ambasadorul Republicii Filipine în România
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...


pixel