Pentru prima dată, China a prezentat avionului său invizibil în acțiune
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
J-20 Mighty Dragon / FOTO: Wikipedia
J-20 Mighty Dragon / FOTO: Wikipedia
În contextul recentei întrevederi la vârf dintre Joe Biden și Zi Jinping, China a considerat că este cazul să facă o demonstrație de forță. 

Dragonul își arată colții. Ministerul chinez al Apărării a prezentat o înregistrare video cu primele imagini ale avionului său de luptă stealth de a cincea generație în acțiune. J-20, cunoscut și sub numele de Annihilator, dar supranumit și Mighty Dragon, a tras o rachetă aer-aer în fața camerelor de luat vederi. Această aeronavă și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a se angaja în misiuni de escortă, de a efectua manevre la mare viteză și de a se alimenta în zbor.

De menționat că J-20 a marcat intrarea Chinei în cursa pentru a cincea generație de avioane de luptă stealth, pe măsură ce puterea asiatică a început să-și extindă capacitățile militare în Marea Chinei de Sud, dar și în jurul Taiwanului. Mighty Dragon reprezintă un salt calitativ important și permite Beijingului să își reducă decalajul față de Statele Unite.

Ca aspect, J-20 seamănă puțin cu ceea ce alți giganți aerospațiali globali construiesc astăzi. Corpul său lung, aripioarele frontale mari (canards) și aripile împinse spre spatele aeronavei îl deosebesc de aparatele americane F-22 Raptor și F-35 Lightning II, produse de Lockheed Martin, dar și de Su-57 și Su -75 ale rușilor. 

J-20 este un avion cu un singur loc, bimotor, are o lungime de 21,2 metri, cu o anvergură de 13 metri, înalt de 4,69 metri, fiind propulsat de motoare Shenyang WS-10C.

J-20 poate transporta până la 11.000 de kilograme de arme, cu rachete și bombe stocate în mai multe compartimente interne, dar și pe patru suporturi amplate sub aripi. Avionul nu pare să aibă un tun automat, ceea ce indică faptul că strategii chinezi intenționează să folosească avionul pentru operațiuni de la mare distanță lungă. J-20 dezvoltă o viteză maximă de 2.126 de kilometri pe oră, are o autonomie de zbor de 5.500 de kilometri, o rază de luptă de 2.000 de kilometri și un plafon de serviciu de 20.000 de metri. Avionul are o secțiune transversală a radarului de doar 0,01 metri, complicând eforturile inamicului de a-l detecta pe radar.

O mulțime de rachete

Pe partea de ofensivă, Mighty Dragon poate fi echipat cu o mare varietate de rachete aer-aer fabricate în China. Printre acestea se numără PL-10, o rachetă de imagistică în infraroșu, o rază de acțiune de 20 de kilometri, și PL-12, o rachetă activă de 180 de kilograme, ghidată de radar, cu rază medie de acțiune, de 70 până la 100 de kilometri. 

Aeronava poate transporta, de asemenea, PL-14, o rachetă activă de căutare radar de 200 până la 230 de kilograme dincolo de raza vizuală, cu o rază operațională de 300 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe