Pericol NEBĂNUIT! Vine din China și va afecta întreaga lume

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un fenomen cu efect întârziat
Un fenomen cu efect întârziat
Încetinirea creșterii populației Chinei, fenomen observat în ultimii ani, va fi resimțită de aproape toate țările lumii în viitorul apropiat, scrie Bloomberg, precizând că economia chineză va continua să crească, la fel ca veniturile rezidenților chinezi.

Încetinirea creșterii populației Chinei nu va provoca o criză în țară, dar restul lumii ar trebui să fie pregătită pentru o creștere a prețurilor la bunurile produse în China.

Textual, publicația afimă: „O Chină ce permite, în calitatea ei de sursă nelimitată de forță de muncă ieftină, reducerea costurilor de producție la toate mărfurile, de la mașini de spălat vase la păpuși, ar putea deveni istorie”.

De remarcat faptul că, potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populației, efectuat în China o dată la 10 ani, 1.412 miliarde de oameni locuiesc în țară. Ceea ce înseamnă că, în ultimii 10 ani, creșterea populației a fost de 0,53%, cea mai mică rată din ultimii 70 de ani.

Chinezii cu o capacitate de muncă de 63,4%, considerabil mai mică decât acum 10 ani, când a fost de 70%. Curios este că, și în aceste condiții, procesul de urbanizare a țării continuă, astfel că, astăzi, mai mult de jumătate din cetățenii Chinei locuiesc la oraș.

Citește și Povestea miliardarului chinez răpit în SUA. Cum a scăpat

Totuși, China nu trebuie să se teamă pentru „viabilitatea sa comercială” doar pentru că acest efect secundar, dar inevitabil al progresului a ajuns-o din urmă. În ultimă instanță, este un model relativ comun de dezvoltare economică: nivelul de trai crește, oamenii petrec mai mult timp la școală, se căsătoresc mai târziu, se luptă cu prețurile tot mai mari și vor să cheltuiască mai mult pentru copii. 

În schimb, pentru restul lumii, consecințele ar putea fi mai grave. Evoluția pieței economice globale s-a bazat puternic pe China în ultimele decenii, mai ales după criza financiară din 2007-2009. Produsul său intern brut a crescut din 2000, la o medie anuală de aproximativ 8%. În SUA a fost puțin sub 2%.

Potrivit calculelor Bloomberg, China va contribui cu mai mult de o cincime din creșterea totală a PIB-ului global până în 2026. SUA vor contribui cu 14,8%, în timp ce India și Japonia vor contribui cu 8,4%, respectiv 3,5%. O scădere a populației va însemna probabil o încetinire a creșterii globale, chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitor va continua să crească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel