Pericol pe şosele. Creştere a numărului de autovehicule care circulă fără RCA
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Creştere semnificativă a numărului autovehiculelor care circulă fără RCA

Este perioada vacanţei sărbătorilor de iarnă, o perioadă în care creşte şi numărul de autoturisme care circulă pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi. A crescut însăşi numărul vehiculelor utilizate pe drumurile publice fără asigurare RCA. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă, pe fondul creşterii excesive a preţului asigurărilor - atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Cătălin Condescu. El spune că în ultimii doi ani procentul maşinilor asigurate a scăzut de la 75% la 60%.

Cătălin Condescu: "Foarte multe accidente de circulaţie, soldate atât cu vătămări corporale cât şi cu pagube materiale, sunt produse de autovehicule neasigurate pentru răspundere civilă auto. Vorbim de o creştere a preţurilor de 20-30%, însă iată că în cazul asigurării RCA, pe statistica publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, preţul aproape s-a dublat. Dacă până în 2020, din totalul parcului auto era asigurat undeva la 75%, în prezent noi estimăm că procentul a scăzut, /ajungând/ între 55% şi 60% din parcul auto."

Directorul filialei Mureş a unei companii de asigurări, Alexandru Negrea, a confirmat pentru Radio România Târgu Mureş cifrele avansate:

Alexandru Negrea: "Pot să confirm că este real. Poate fi influenţat de preţ, poate de reaua credinţă a unor conducători auto care, dacă au nevoie să meargă în concediu, îşi fac o asigurare pe o lună şi pe urmă uită să o rennoiască - se urcă în maşină şi zice: "Lasă, că mie nu mi se întâmplă!" Dar din păcate se întâmplă, şi atunci păgubitul trebuie să apeleze la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, care gestionează fondul pentru victimele străzii."

În România circulă în jur de 9 milioane de maşini, dar se estimează că peste 30% sunt în neasigurate. La un eveniment rutier cu prejudicii majore legislaţia stabileşte un plafon maxim de despăgubire de 6 milioane de euro pentru vătămări corporale şi de 1,2 milioane de euro pentru daune materiale, transmite Rador.

 

Vezi şi: ASF: Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni ale anului 2022

 

Piaţa asigurărilor din România a crescut în primele nouă luni cu 28%, la aproximativ 13,4 miliarde lei, faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, în creştere cu 34% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2021, deţinând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizaţi şi reglementaţi de ASF şi sucursale.

Pentru segmentul asigurărilor de viaţă, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.

Totodată, despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizaţi şi reglementaţi de ASF, de sucursale şi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) au însumat 6,3 miliarde lei în primele 9 luni ale anului 2022. Pe de altă parte, despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viaţă despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde lei.

"Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei)", se menţionează în raport.

În primele nouă luni ale anului 2022, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 23% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior.

"Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF. Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 64% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.", susţin autorii raportului. Citeşte mai departe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel