Pericolul detectoarelor de gaze. Dumitru Chisăliță (AEI) explică ce este neconform cu senzorii de pe piață

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Dumitru Chisăliță (AEI)
Dumitru Chisăliță (AEI)
EXCLUSIV
Cele mai multe detectoare de gaze de pe piață nu au capacitatea de a proteja suficient de bine împotriva exploziilor din locuințe, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a lansat astăzi la București „Ghidul gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai”, sub semnătura lui Dumitru Chisăliță, președintele asociației, în calitatea sa de expert tehnic judiciar.

Anual au loc circa 100 de explozii din cauza utilizării instalațiilor de gaze în mod necorespunzător, conform spuselor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prezent miercuri la evenimentul de lansare al Ghidului.

Printre diversele măsuri de precauție, pentru a evita aceste evenimente dezastruoase, în alocuțiunea sa, președintele AEI a subliniat câteva lucruri importante privind racordurile de gaze și detectoarele, elemente esențiale pentru prevenirea acestor accidente.

 

Racorduri și detectoare neconforme

De multe ori aceste elemente ale instalațiilor de gaze dintr-o locuință sunt neconforme cu legea sau, în cel mai rău caz, nu sunt deloc potrivite pentru întrebuințarea lor.

Iată câteva lucruri la care ar trebui să fim atenți, conform președintelui Asociației Energia Inteligentă.

”Racordul flexibil are un termen de valabilitate, dincolo de faptul că există șansa să iei un racord flexibil care nu este pe gaz, în momentul în care îl cumperi el are un certificat de calitate care stabilește toate elementele, atât din perspectiva fluidului pentru care se utilizează cât și în perspectiva a două elemente foarte importante prevăzute de lege, garanția și durata de funcționare a acestuia. În general avem 12 luni garanție iar un racord bun ține 10 ani de zile după aia el trebuie schimbat.

O altă problemă foarte des întâlnită este legată de detectorul de gaze naturale, cel care are scopul de a închide a închide electrovalva când detectează gazele naturale. Acesta trebuie să aibă un certificat de garanție și mai este un lucru foarte important, trebuie să aibă o durată de viață. În general, această durată de viață este de 5 ani. Mai este ceva foarte important, majoritatea detectoarelor care se fac în momentul de față au limita de detecție la 3% metan, or legea vorbește de 2% metan. Faptul că am montat în termen unul de 3%, din păcate este un detector care nu protejează suficient de bine.”

Un ghid pentru condominii

Conform unei legi intrate în vigoare în 2018, aceste detectoare trebuie montate și pe casa scării.

”Din păcate am constatat că multe din obligațiile legale pe care le aveau unele din persoanele care au fost găsite vinovate de producerea anumitor accidente, nu le erau cunoscute. În acest context am considerat util să realizez acest ghid al gazelor naturale în special pentru administratorii de blocuri cu instalații comune de gaz, o categorie aparte de client de gaze și în același timp reunind un număr foarte mare de accidente din numărul accidentelor petrecute în România” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele asociației Energia Inteligentă, cu o experiență de 15 de ani în calitate de expert judiciar al Ministerului Justiției în domeniul petrol și gaze, cel mai vechi expert pe acest domeniu din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel