Personalul silvic îşi ia adio de la primele uriaşe de pensionare. Decizia Guvernului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pădure / sursa foto: Freepik.com
Pădure / sursa foto: Freepik.com
Joi, în şedinţa de Guvern, se va adopta o Ordonanţă de urgenţă privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2000 privind statutul personalului silvic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 427/2001.

În data de 12 ianuarie 2025 a intrat în vigoare Legea nr.331/2024 privind Codul silvic. Având în vedere contextul economic actual care impune adoptarea de măsuri care să limiteze creșterea cheltuielilor permanente, până la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce privește nivelul deficitului bugetar și să evite crearea premiselor unui dezechilibru bugetar major, precum și faptul că unele din prevederile actuale ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2000 privind statutul personalului silvic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 427/2001, cu modificările și completările ulterioare au condus la creșteri semnificative ale drepturilor personalului silvic, în corespondență directă cu majorările salariului minim brut garantat în plată, și în contradicție cu evoluția pieței lemnului din România, care în ultimii 2 ani a înregistrat scăderi semnificative, fapt nesustenabil din perspective bugetare, s-a promovat prezentul proiect de act normativ.

Interdicția de a fi prevăzute în contractele individuale/colective de muncă ale operatorilor economici care aplică prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare, este aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2025, referitor la acordarea de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării.

Prin propunerea de modificare a art. 33 alin. (1) se reglementează că este îndreptățit să primească, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc personalul silvic cărui venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, se reglementează modalitatea de calcul a contravalorii volumului de 6 mc lemn fasonat de foc de care beneficiază personalul silvic, folosind media valorilor lemnului de foc din Lista prețurilor de referință, pe specii și sortimente stabilite anual, pentru materialele lemnoase care nu se găsesc sau care nu pot fi identificate, aprobată în baza art.152 alin. (6) din Legea nr. 331/2024.

Propunerea de abrogare de la art.46 alin. (4) are în vedere reducerea cheltuielilor legate de gratificația egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate pentru personalul silvic pensionat la vârsta standard", explică Executivul în nota de fundamentare.

 

"Prezentul proiect de ordonanță de urgență va determina scăderea cheltuielilor permanente, până la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce privește nivelul deficitului bugetar și să evite crearea premiselor
unui dezechilibru bugetar major.

Prin prezentul proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, nu se intervine asupra unor drepturi fundamentale, deoarece acesta nu intră sub incidența art.115 alin.(6) din Constituția României, republicată, nefiind o măsură negativă care să aibă consecințe negative în domeniul care intervine, respectiv să afecteze regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie și drepturile electorale.

Totodată, precizăm faptul că acordarea sporurilor/ premiilor nu este un drept fundamental conform legislației în vigoare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel